Замкова гора, Житомир

Опис:

Замкова гора - територія, де колись була неприступна фортеця, а зараз розташований затишний і тихий міський парк, в центрі якого встановлено кам'яний пам'ятник засновнику міста - воїну Житомиру, який служив в дружині київських князів Аскольда і Діра. Замкова Гора є комплексним історико-археологічною пам'яткою.

Перша ж письмова згадка про замок датується тисячі триста дев'яносто дві роком, коли його захопив князь Вітовт. Розташовувався замок на крутому пагорбі над річкою і був побудований для того, щоб убезпечити місто від набігів і грабежів. За часів нападу татаро-монгол замок ставав центром захисту, адже міг розмістити всередині до 5000 чоловік і був добре забезпечений зброєю. Навколо замку почало будуватися місто. У 1648-1654 роках під час визвольних воєн фортеця зазнала значних руйнувань і втратила своє військове призначення. У 1802 році залишки замку згоріли в страшній пожежі, останні споруди проіснували до 1852 року. А в 1890 році міська рада вирішила віддати територію під приватну забудову.

Зараз про замок нагадують тільки ледь помітні вали, підземні ходи, що знаходяться на глибині 5-8 метрів, які раніше грали дуже важливу роль в обороні замку. Також було виявлено, що один з них виходив до річки і забезпечував водопостачання замку, адже на його території не було жодного колодязя.

У декількох десятках метрів від парку знаходиться готель Reikartz. Будівля готелю виконано в стилі класичної західноєвропейської архітектури кінця 19 - початку 20 століття.

Страница в каталоге гостиниц: Reikartz

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Житомирі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: