Лютеранська кірха

Опис:

Лютеранська кірха - лютеранська релігійна споруда в лютеранстві (як мечеть у мусульман чи церква у православних), пам'ятник архітектури. Лютеранство - один з головних напрямків протестантизму, нарівні з православ'ям і католицизмом є однією з головних течій християнства.

Перші лютерани на Волині з'явилися ще в 18 столітті - німці їхали в ці краї в надії розжитися землею і розбагатіти. Лютеранська ж громада в Житомирі бере свої витоки з 1801 року і майже сто років вони не мали свого повноцінного приміщення, поки не була побудована кірха. А історія створення кірхи починається з 1848 року, коли вдова Яцента Кнаак після смерті чоловіка, німця-лютеранства Вільгельма, подарувала лютеранській громаді Житомира частина заповіданих їй земель під церкву і будинок для пастиря.

Приміщення лютеранської кірхи було побудовано з червоної цегли і освячено на честь святої Анетт в 1896 році. Його побудували на місці колишнього русла річки Попівки на Лютеранській вулиці. Сама ж вулиця отримала цю назву після того, як громада отримала тут від пані Кнаак землю. Будинок кірхи побудований за проектом житомирського міського архітектора Арнольда Карловича Енша. Він побудував оригінальна будівля кірхи в стилі модернізованої готики з величезними вікнами.

Цікавим є те, що серед відомих прихожан кірхи була сім'я Ріхтерів (Святослав Ріхтер - найвідоміший представник цього роду, видатний піаніст ХХ століття). У храмі встановили орган і дідусь Святослава Ріхтера, Данило, був одним з перших виконавців, які грали на ньому. Жив Данило Ріхтер праворуч від кірхи, в невеликому будиночку, який купив у садівника лютеранської громади. Тут же жив пізніше і батько Святослава Ріхтера - Теофіл Данилович.

 У 1930х спочатку була перейменована Лютеранська вулиця з атеїстичної метою і отримала ім'я відомого українського письменника Михайла Коцюбинського. Недовго залишалося діяти і самій лютеранської церкви. У другій половині 1930-х років кірха була перетворена в спортклуб «Динамо». Для адміністрації клубу з східного (заднього) фасаду церкви зробили триповерхову прибудову, зруйнувавши апсиду з вівтарем. У такому вигляді церква в проіснувала до початку 1990-х років.

У 1990 році, після багаторічних клопотань приміщення кірхи нарешті було повернуто релігійній громаді - євангельських християн-баптистів (теж напрямок протестантизму). У 1996 році церква «Різдва» євангельських баптистів провела тут реставрацію за рахунок нідерландської християнської академії «De Driestar» і побудований цілий комплекс зі школою. Також була побудована 25-метрова дзвіниця. Орган храму відновити не вдалося, поки його замінює імітація справжнього органу, але розпізнати підробку можна тільки ретельно придивившись. Для супроводу служби використовується електроорган, але декоративний орган вказує на те, що церковна громада планує відновити справжній духовий орган в майбутньому.

Зараз для проведення богослужіння лютеранами, баптистська громада надає їм будівлю храму безкоштовно. Головні молитви лютеран дублюються на німецькому, оскільки значна частина парафіян є етнічними німцями.

На території церкви діє школа, а розбите біля кірхи парк оточений скульптурами, квітниками і клумбами.

У 350 метрах від кірхи, по вул. Велика Бердіческая, раположен ще одна знакова споруда Житомира - Особняк Філіппова.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Житомирі

Інші пам'ятки поруч: