Особняк Івана Філіппова (Палац щастя)

Опис:

Особняк Івана Філіппова - відомого в 19 столітті житомирського адвоката і нотаріуса - розташований на південній околиці міста.

Це двоповерхова будівля в стилі бароко нагадує невеликий палац. Умовно будинок можна розділити на три частини: велику центральну, як би трохи виступаючу вперед, і два менших бічних крила. Приємний зелений колір фасадів в поєднанні з білими колонами створюють приємну для ока витончену палітру.

Спочатку в 1886 році Іван Філіппов вирішив оселитися на околиці Житомира і збудував невеликий дерев'яний будинок. З роками стан нотаріуса значно збільшилася, тому в 1903 році він провів масштабну реконструкцію, після якої дерев'яний будинок перетворився в шикарний особняк. З початком Жовтневої революції Філіппов змушений був покинути будинок і бігти, особняк же перейшов у власність держави разом з усім покинутим майном, яке відразу розграбували.

В різний час в садибі розташовувалися: партійна школа, де викладав А. Довженко, штаб першої кінної армії Будьонного і середньоосвітня школа.

Сьогодні тут розташований міський ЗАГС (з середини 70-х років XX століття) та інші адміністративні установи (управління юстиції, управління культури). Садиба вважається пам'ятником архітектури місцевого значення і охороняється державою.

Останній масштабна реконструкція будівлі була в 2010 році.

Недалеко від особняка є красивий Шодуровскій парк, звідки відкриваються види на річку Тетерів.

Страница в каталоге предприятий: Управление По Делам Семьи Молодежи И Спорта Города Житомира

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Житомирі

Інші пам'ятки поруч: