Скеля Голова Чацького

Опис:

Скеля Голова Чацького - геологічний пам'ятник природи. Розташована на південному заході від центральної частини міста.

Створена з метою охорони мальовничій монолітної скелі з сірого граніту. Скала розташована на лівому березі річки Тетерів, має висоту близько 30 м. Разом з сусідніми скелями утворює прямовисну стіну, довжиною близько 120 м. Вершина скелі має вигляд голови людини. При чому така форма - це не спеціально зроблена скульптурна композиція, а пам'ятник природи, який утворився в результаті вивітрювання гранітних порід.

Перша письмова згадка про «Голові Чацького» датується початком 19 століття, причому ця згадка ніяк не пов'язане з існуючою здавна легендою про походження її назви.

За легендою, звідси кинувся в річку переслідуваний козаками польський шляхтич Чацький. Ще одна легенда розповідає, що у бідняка Чацького була дочка, на яку поклав око багатий вельможа. Батько, рятуючи доньку, зійшовся у двобої з кривдником, проте був скинутий зі скелі. А та за ніч набула рис його обличчя. Швидше за все все-таки назва присвячено Тадеушу Чацкому (1765 - 1813) - польського історика, просвітителю, відкривачеві шкіл на Волині. Він же відкрив Кременецький ліцей, на базі якого згодом відкрився університет Св. Володимира в Києві (Національний університет Т.Г.Шевченка) і Волинську гімназію в Житомирі (тепер Житомирський державний університет ім. Івана Франка).

«Голова Чацького» дуже добре видно з пагорба, який розташовується біля Монумента Слави, а також з оглядового майданчика, яка була спеціально створена на греблі Тетерівського водосховища. Навпаки цього пам'ятника природи знаходиться ще одна відома скеля «Чотири брати».

Недалеко від скелі розташований Ресторанно-готельний комплекс Relax, де гостям надаються затишні номери з усіма зручностями та інші послуги (сніданок, Wi-Fi, парковка автомобіля і багато іншого).

Страница в каталоге гостиниц: Ресторанно-отельный комплекс Relax

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Житомирі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: