Винний підвал Ференца Ракоці II (Підвал Кабодере)

Опис:

Винний підвал Ференца Ракоці ІІ в Шаланках варто обов'язково потрібно відвідати поціновувачам виноградного майстерності. Виробляти вино в Закарпатті почали ще кельти. Саме вони почали вирощувати виноград на території сучасного Закарпаття більше двох тисяч років тому. Крім них, займалися тут виноградарством італійські, французькі та німецькі майстри. Історія винного підвалу Хоча село Шаланки не таке вже й велике, але має багату історію. Перша письмова згадка про Шаланки датується далеким 14 століттям. Плюс до цього на території села вчені знайшли поселення часів неоліту, приблизно 4 тисячоліття до н. е. У Шаланках один старовинний винний льох, про який ми сьогодні і поговоримо. Підвал Кабодере свою історію починає з 17 століття. У свій час тут пили напій богів угорські королі і посли Польщі та Трансільванії. Дегустував тут вино і Ференц Ракоці - угорський князь, повстав проти влади династії Габсбургів. Кажуть, що саме в цьому підвалі він прощався зі своїми вірними куруцами (учасники повстання). Винний підвал Ференца Ракоці II довжиною 40 метрів. Що тут можна побачити Вино тепер тут пробують не тільки особи із знатних сімей, але і прості туристи. Цікавого тут багато. Наприклад, тут можна побачити унікальні бочки, а одна з них може вмістити в себе до 500 літрів вина. Є навіть бочка з зображенням королівського герба. Місцеві жителі впевнені - саме з неї пригощався князь Ракоці. В наш час підвал Кабодере належить не вельможам, а фермерському господарству, де п'яти гектарах землі вирощують такі сорти винограду, як «мерло» і «каберне». До речі, кажуть, що Ференц Ракоці надавав перевагу останньому.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Виноградові

Інші пам'ятки поруч: