Львівська обласна психіатрична лікарня «Заклад»

Опис:

Палац був побудований графом Станіславом Скарбеком 1872 році для "Благодійного інституту для сиріт та убогих", якій він заснував 1840 році.

Палац в Закладі - один з саміх великих у Львівській області. Будинок побудований в англійському неоренесансному стилі за мотивами австрійської резиденції Скарбека в містечку Нуссдорф. Палац П-образній в плані, має три поверхи в центральній частині, а по бічних частинах - по чотири поверхи і п'ятиповерхові вежі. Навколо будівлі споруджені котеджі, оранжерея, ландшафтний парк з озером і альтанками. Примітно, що сам граф Скарбек був байдужий до розкоші, а всю цю пишність звів заради соціальних потреб.

Благодійний інститут був призначений для утримання 600 сиріт і 400 убогих. У Заклад брали за суворими правилами: його клієнтами могли бути тільки галичани. Як виняток тут іноді розміщувалися особи, які володіли маєтками в Галичині. До "убогих" зараховувалися особи, які не мали засобів до існування, і літні люди, 60-55 років, які в звичайних умовах не могли забезпечити собі гідне існування. Однак важко хворих в Закладі не розміщували.

Сироти, розміщені тут, були хлопчиками 7 - 10 років і дівчатка 6 - 8 років, які не мали батьків і яких не могли утримувати родичі. Вони виховувалися в суворих католицьких звичаях, багато часу приділялося їх освіті.

Хлопчики освоювали робітничі професії: ковальство, слюсарство, столярство, бляхарство, бондарство. А дівчатка отримували професії в сфері обслуговування за спеціальностями: куховарство, городництво, шиття, ведення домашнього господарства. Крім цього приділявся час і культурному розвитку молоді, проводилися уроки музики. Деякі випускники Заклада навіть ставали акторами і режисерами.

Після 1939 року тут розміщувався кавалерійський полк, концтабір а згодом в'язниця НКВД.

Пізніше в приміщенні розташувалася психіатрична лікарня, діє і зараз.

13 квітня 2021 лікарня була приєднана до Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні, що знаходиться у Львові на вулиці Кульпарківській

Страница в каталоге предприятий: Львовская областная психиатрична больница «Заклад»

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Тростянці