Лікарня на Кульпарківській

Опис:

Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня на Кульпарківській була побудована тут, на околиці Львова, в 1870-1875 роках. До її будівництва, ці землі належали пану Гольдбергу, був розбитий парк, налічувалося 12 сільських господарств, побудований млин і цегельний завод.

До XVIII століття в Галичині населенню не виявлялася психіатрична допомога. Частина психічно хворих жила при монастирях, потрапляла в місця позбавлення волі, а основна їх маса жила і вмирала серед населення. Перший заклад для психічно хворих в Галичині був організований за часів Габсбургів 1790 в формі психіатричного відділення крайової лікарні у Львові при вул. Піярів (нині вул. Некрасова). Спочатку відділення було двостатеве: одне для чоловіків, інше для жінок. 15 травня 1875 ці відділення були перенесені у новозбудовані спеціально для психічно хворих, будинки в селищі Кульпарків (тоді у Львова). 25 травня ж року був затверджений статут Кульпарківську установи «божевільному», згідно з яким з 1 січня 1876 зазначені відділення реорганізовано в самостійну психіатричну установу.

Одночасно з цим Кульпарківська заклад мав ще дві філії, до 1880 року: в місті Жовква для чоловіків і місті Перемишель - для жінок.

Під час правління Польщі на Галичині (1918-1939 роках) в цих психіатричних закладах почали не тільки утримувати, а й лікувати душевнохворих. Після приєднання західноукраїнських земель до СРСР лікувальна діяльність продовжила розвиватися, але не довго. Вже за часів Другої світової війни і німецької окупації (1941-1944 роках) уваги лікуванню і змістом психіатричних хворих практично не удянялось, багато хто з них загинули через інфекційних захворювань, холоду і голоду.

Після війни будівля лікарні було відреставровано, вирішено ряд питань благоустрою: надані необхідне обладнання та інвентар, набраний штат медичних фахівців, проведені роботи по вдосконаленню методів обстеження та лікування хворих.

Сьогодні лікарня - це великий психіатричний центр з широким діапазоном лікувально-діагностичних відділень і служб, навчальна база двох кафедр психіатрії Львівського Національного медичного університету.

Страница в каталоге предприятий: Львовская областная клиническая психиатрическая больница

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Львові

Інші пам'ятки поруч: