Церква святого Миколая Теребовлі

Опис:

Церква святого Миколая в Теребовлі – пам'ятка сакральної та оборонної архітектури XVII століття, одна з найдавніших у містечку. Перша письмова згадка про неї датується у документах від 1614 року. Церква вже тоді була кам'яною, бо була зведена як оборонна одиниця для додаткового захисту Кам'янецьких міських воріт. Тоді храм являв собою тричастинну однонефну кам'яну увінчану трьома куполами храмову споруду з високою вежею-дзвіницею над притвором. Будова мала п'ятигранну апсиду, підперезану оборонним ярусом.

Розташована на центральній площі міста, неподалік колишнього оборонного монастиря кармелітів та міської ратуші.

Під час татарських нападів у 1672, 1675, 1687 роках церква зазнала значних руйнувань.

У 1734 році проведено реконструкцію храму на кошти священика Антонія Римбали та пожертвування городян. Після цієї перестійки зовнішній вигляд церкви зазнав значних змін: замість притвора з'явився новий прямокутний об'єм (23м х 20м) з невеликою західною прибудовою перед входом, церква являє собою різнооб'ємний витягнутий периметр довжиною в 45м з двома зімкнутими банями на високих гранованих барабанах. вікон.

Стародавня частина будівлі, що складається з п'ятигранної апсиди, перекритої напівциркульним і чвертьсферичним склепінням на профільованих розпалубках і квадратного нефа під напівциркульним завершенням на гострих розпалубках. Особливістю їх будови є однакова висота зовні при значно поступається останньому обсягу всередині, що досягається з допомогою збереженого оборонного ярусу апсиди.

Страница в каталоге предприятий: Церковь Николая Чудотворца

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Тернополі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: