Підгорянський монастир

Опис:

Згідно легенд, монастир на високому березі річки Гнєзно, у села Підгора, в 3 км від Теребовлі, Тернопільській області був побудований ще в 12 столітті. Однак перша письмова згадка Підгорянського монастирі зустрічається в документах, датована 1650 роком.

Підгорянський монастирьвиполнял відразу дві функції: духовну і оборонну. Спочатку будівлі були дерев'яними, навколо був насипаний земляний вал з огорожею з дерев'яних брусів. У 1663 році польський король Ян II Казимир нагородив монастир значними привілеями і землями.

Підгорянський монастир був відомий завдяки іконі Божої Матері Теребовлянської, яка, згідно з переказами, захистила будівлю від нападу турків.

На початку 18 століття началасьперестройка з каменю. Територію комплексу захищав п'ятиметровий паркан з вежею, а на території перебували келії, трапезна і дві церкви: церква Преображення Господнього і церква Різдва Іоанна Хрестителя. Монастир був зруйнований під час Першої світової війни.

До наших днів в монастирі збереглися церква Преображення Господнього, залишки келій, воріт і оборонних башт фортеці. Підгорянський монастир є історичною пам'яткою національного значення.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Тернополі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: