Воздвиженська церква в Тернополі

Опис:

Воздвиженська церква в Тернополі розташована на березі Тернопільського ставу і тісно пов'язана з появою самого міста і Тернопільського замку. На сьогоднішній день це найстаріший храм Тернополя.

Тернопільську Воздвиженську церкву також називають Церква Воздвиження Чесного Хреста і Церква над ставом.

Перші згадки в документах про цю церкву з'являються в 1570 році - в грамоті князя Василя Костянтина Острозького. Однак народні перекази пов'язують існування церкви в цьому місці з періодом князювання Данила Галицького. Це суперечить офіційній версії про заснування міста 1540 році Яном Амором Тарновським і дає можливість припускати про існування поселення на цьому місці задовго до заснування замку.

Передня вежа церкви була споруджена в 1627 році і служила як дзвіниця., Не стільки в релігійних цілях, скільки в оборонних. Храм відігравав найважливішу роль в захисті міста від турецько-татарських набігів. Хоча останній бій польсько-турецької війни 1675 року стало фатальним не повинні тлумачитися як для Тернополя, а й для самої церкви - вони сильно постраждали у вогні.
Новий виток в історії храму настав з приходом на тернопільські землі Олени Потоцької. Вона відродила храм до життя, виділивши йому окрему фундацію, яка складалася з полів і сіножатей достатніх для забезпечення потреб приходу.

В середині XIX століття у храмового комплексу з'явилася шестіпілонная арочна дзвіниця зі шпилем в східній частині будівлі, проте до наших днів вона не збереглася.

Після подій Другої світової війни Воздвиженська церква занепала, і була відновлена ​​толко до другої половини ХХ століття.

Нині оплот християнства в честь Воздвиження Хреста Господнього є створений з піщанику невеликий однонефний трьохприватний храм (орієнтований захід-схід), що складається з прямокутного нефу під двосхилим дахом з головком, квадратного притвору і напівкруглої апсиди з круглими віконцями. Перекриттями всього цього суворого пишноти старовини служать напівциркульні склепіння на распалубках над нефом, крестовое завершення над бабинцем і четвертьсферіческое завершення апсиди.

Страница в каталоге предприятий: Церковь Воздвижения Честного Креста

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Тернополі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: