Тернопільський став

Опис:

Тернопільський став в центральній частині міста, часто називають озером, хоча він має штучне прісхожденію.

Ставок на річці Серет в Тернополі був створений практично в той же час, що і місто Тернопіль. У 1548 Ян Тарновський, який заснував Тернопіль і володів Тернопільським замком отримав привілей на будівництво греблі та створення ставу. У той час водойма в заплаві річки Серет був одним з ланок оборонних споруд міста. У ті роки довжина ставу становила 7 км, ширина - 2-3 км.

У наступні роки Тернопільський став мав важливе господарське значення. Тут розводили рибу, а також працювало 4 млини, які приносили прибуток місту.Під час набігів турків і татар, а також період правління поляків на тернопільських землях ставок був покинутий і практично повністю замулений. Остаточно знищений він був під час Другої світової війни.

У 1950-ті роки відбувається стрімке відновлення тернополя і в той же час, був заново створений Тернопільський став, в 1951 році. Зараз це місце проживання річкових чайок і качок, риби, а також річкових лілей і різних водоростей. На березі ставка облаштований парк ім. Шевченко з красивою широкої набережної, фонтанами, кафе і атракціонами. З набережної є вихід на незвичайний і романтичний острів закоханих.

У літню пору по Тернопільському ставу можна покататися на теплоході.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Тернополі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: