Святі крейдяні гори (національний парк)

Опис:

Національний природний парк "Святі гори" простягнувся вздовж лівого берега річки Сіверський Донець, з правого берега річки гори мають великі виступи. Природний парк розташований в північній частині Донецької області, загальна його площа - понад 40,5 тисяч гектарів і він займає території в Слов'янському, Лиманському і Бахмутському районах. Національний парк створений в 1997 році, в 2010 його територія була розширена.

На території парку побудовані шосейні і залізні дороги, розташований ряд населених пунктів (в тому числі - місто Святогірськ). З півдня до території парку примикає місто Слов'янськ.

У парку знаходяться крейдяні гори, на яких збереглися рідкісні рослини старовини, наприклад, сосна крейдяна, що збереглася з дольодовикового періоду. Флора національного парку різноманітна і багата: тут виростають близько 943 видів рослин, 48 з яких - в Червону книгу, а 20 видів є ендемічними. У лісах парку також проживають рідкісні види тварин, птахів та інших тварин, з яких 50 видів занесено до Червоної книги України.

На території парку знаходиться 129 об'єктів археології (від палеоліту до середньовіччя) і 73 пам'ятника історії. У 1980 році на території колишнього Свято-Успенського монастиря був заснований Святогірський державний історико-архітектурний заповідник.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Святогірську

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: