Садиба Асмолова

Опис:

Садиба Асмолова з дендропарком в Сумах - це пам'ятник садово-паркового мистецтва національного значення.

Садиба належала підприємцю і керуючому у цукрозаводчика Харитоненка - Асмолову Івану Олександровичу. Сім'я Асмолова була другою за впливовістю в Сумах. Він придбав тут ділянку землі для будівництва своєї резиденції. Споруда побудована в другій половині XIX століття. Тоді на вулиці Троїцької стали з'являтися будинки заможних городян, серед них був і двоповерховий особняк в стилі українського барокко Івана Асмолова.

Головний фасад будівлі декоровано в неоренесансному стилі. В інтер'єрі збереглося кілька кімнат з автентичним розписних стелею ліпниною і кахляними печами.

Аж до революції 1917 року будинок був резиденцією Асмолова. Незабаром після революції тут розташовувався притулок для сиріт, пізніше - санаторно-лікувальні та медичні установи (в роки Другої світової війни в садибі був німецький військовий госпіталь, після закінчення війни - санаторій).

Навколо садиби на замовлення Івана Асмолова в кінці XIX - початку XX століття був закладений парк в ландшафтному стилі на площі 5 га. Починався недалеко за Троїцьким собором і йшов уздовж Троїцької вулиці майже до Червонозоряній вулиці. На території саду був невелика водойма з екзотичними рибами і лебедями, і багато рідкісних дерев. Селекціонеру і мандрівникові І. Асмолову з усього світу привозили екзотичні рослини, які добре уживалися з місцевими. У парку було багато клумб та пішохідних доріжок. Під час Жовтневої революції парк був частково вирубаний, пішохідні доріжки, водойми, галявини, клумби та альпійські гірки були занедбані. На початку 70-х керівництво ЛСУ (обласне лікувально-санаторне управління), яке володіло на той момент цією територією, вирішило оновити парк. До реконструкції в парку налічувалося близько 80 видів чагарників, дерев і ліан. Зараз все в парку росте близько 100 рідкісних порід листяних і хвойних дерев і близько 30 сортів бузку.

На сьогоднішній день на території парку розташований Сумський обласний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення (з 1991 року). Будинок Асмолова є одним з його корпусів. А парк і садиба є популярним місцем для проводення весільних фотосесій.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Сумах

Інші пам'ятки поруч: