Сумський театр для дітей та юнацтва (ТЮГ)

Опис:

Сумський обласний театр для дітей та юнацтва розташований в будівлі з цікавою історією. Будівництво театру здійснювалося за проектом харківського архітектора Гінзбурга на кошти місцевої влади та деякі заощадження прихильника театрального мистецтва, місцевого антрепренера Дмитра Митрофановича Корепанова. У той час театр багато в чому був унікальний: залізобетонні стіни, прекрасна акустика, зал для глядачів, що вміщував понад 800 осіб, сцена, що обертається і особливо підлогу, який, за допомогою оригінальних механізмів, виготовлених на місцевих заводах змінювала уклін. Аналог будівлі є тільки в Ніцці (Франція). У будівлі театру розташовувався розкішний літній сад.

Заснований в 1907 році на місці літнього балагану. Будівництво через нестачу коштів тривало сім років. І, приблизно, в 1911-1912 роках Сумський театр, який став носити подвійну назву «Тіволі» і «Театр Корепанова», був відкритий.

Створений 29 грудня 1975 спочатку як театр ляльок, театр поступово завойовував все більше прихильників. І з отриманням постійного приміщення розширилися можливості обслуговування глядачів будь-якого віку. Саме на підставі цього і виникла ідея створити театральний комплекс: театр юного глядача (ТЮГ) і театр ляльок. В результаті Сумський театр ляльок був реорганізований в обласний театр для дітей та юнацтва і з 1981 року по теперішній час функціонує на вулиці Покровсой.

 На сьогодні цей театр єдиний в своєму роді серед театрів України та СНД, який поєднує в своїх спектаклях два види театрального мистецтва: драматичний і ляльковий.

Крім основної діяльності в театрі проходять цікаві театральні проекти: інтерактивна екскурс - гра «Пізнай театральний світ» (кожної останньої неділі місяця перед ранковим спектаклем педагог театру разом з акторами - персонажами казок в формі гри знайомить дітей з реквізитом, театральними костюмами, ляльками), конкурс дитячого малюнка, «Майстри мистецтва - трудівникам села» (виїзди з кращими спектаклями театру в райони області), «Майстри мистецтва - майбутнім майстрам виробництва» (для перегляду вистав колективно залучаються учні коледжів, професійно - технічних училищ, ліцеїв).

За час існування театру здійснено понад 200 постановок вистав.

А зараз в репертуарі близько 40 різноманітних уявлень: вечірніх, лялькових та «тюгівських», в яких із задоволенням працює весь акторський склад, який налічує 32 актора, серед яких: народна артистка України Олександра Сокол, заслужені артисти України: Людмила Нікітенко, Валентин Бурий, Валерій Микитенко, Володимир Хорунжий. Очолюють колектив: директор театру - Віктор Кулемза, головний режисер - заслужений діяч мистецтв України Анатолій Мартюшов, головний художник - заслужений художник України Едуард Ледньов.

Недалеко від театру розташований Готель Пан. На території є парковка та ресторан європейської кухні.

Страница в каталоге предприятий: Театр для детей и юношества

Страница в каталоге гостиниц: Гостиница Пан

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Сумах

Інші пам'ятки поруч: