Садиба І. Харитоненка

Опис:

Історія садиби Івана Харитоненка почалася в 1860 році, коли знаменитий цукрозаводчик і меценат придбав земельну ділянку на березі річки Псел, де і побудував садибу і контору торгового дому «Харитоненко і син». Садиба складалася з трьох будівель: жилого та двох службових корпусів.

У 1912-1913 роках Павло Харитоненко (син Івана Харитоненка) провів капітальний ремонт будівель, зробивши їх ще більш розкішними і комфортними, оснащеними всіма видами комунікацій. Удосконалення торкнулися і саду на березі річки. Раніше перед будинком розміщувався фонтан, який прикрашала фігурка античного божества. Але пожити там йому не вдалося: в 1914 році він помер

Уже після революції, в 1919 році в будівлі розмістився фінвідділ, а після - дитячий санаторій імені Косіора. Під час війни приміщення було передано шпиталю, а по закінченню війни, в 1947-1952 роках садиба повернула собі початкові функції, перетворившись в контору управління сахаротреста. З 1952 року і до наших днів в садибі розміщувалися лікувальні установи: в будівлі контори - Перша поліклініка і Сумська райлікарня, а в будинку - міська дитяча лікарня.

В останні десятиліття садиба Харитоненків стала приходити в занепад. У 2003 році райлікарня була виселена з маєтку, в якому після грандіозної реконструкції планувалося створити «Маріїнський палац Сумської області» (ідея належала Губернатору Володимиру Щербань). Зараз садиба І.Харітоненко належить Українській академії банківської справи НБУ, яка планує створити тут Палац творчості та дозвілля студентів.

Садиба є пам'ятником архітектури XIX-ХХ століть.

Недалеко від садиби розташований Сквер Дружба, а також готель "Псел", з вікон номерів якого відкривається прекрасний вид на річку Псел. На території готелю є: більярд, сауна, ресторан, літній майданчик з басейном.

Страница в каталоге гостиниц: Гостиница ”Псел”

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Сумах

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: