Шацький національний природний парк

Опис:

Шацький національний природний парк - національний парк, розташований у Волинській області України. Парк входить в список біосферних резерватів ЮНЕСКО.

Загальна площа парку - 48 977 га. Загальна кількість видів рослин на території парку - 789, з них 32 занесені в Червону книгу України. На території парку мешкають 33 види представників фауни, занесених до Червоної книги України.

Шацький національний природний парк був створений постановою Ради Міністрів УРСР від 1983 року. Парк був створений на базі державних ландшафтних заказників (Шацьких озер) і гідрологічних пам'яток природи (одне з них - «Болото Луки»). Парк створений з метою збереження, відтворення і раціонального використання унікальних природних комплексів Шацького приозер'я, посилення охорони водно-болотних угідь міжнародного значення, сприяння розвитку міжнародного співробітництва в галузі збереження біологічного та ландшафтного різноманіття.

Територія парку розташована на заході одного з найбільших болото-озерно-лісових комплексів в Європі - регіону Полісся, який розташований на півночі України, півдні Білорусії і, частково в Польщі і Росії. Тут проходить Головний європейський вододіл, який розділяє басейни річок Прип'яті і Західного Бугу.

Відмінною особливістю цієї території є зосередження на ній великої кількості озер (24), різних за своїми характеристиками і походженням, що утворюють одну з найбільших озерних систем Європи. У пониззі між озерами знаходяться болота. Ліси поширені на території парку порівняно рівномірно, але суцільні великі лісові масиви зосереджені в східній частині. Тут переважають соснові ліси.

Надзвичайно велике значення має територія парку для збереження популяції багатьох видів птахів. Західне Полісся є важливим регіоном для збереження глобально зникаючого виду птахів - верткий очеретянки, важливим середовищем проживання таких видів, як глухар, поручайник, журавель сірий, які в Європі знаходяться під загрозою зникнення. Більшість із зазначеного числа видів птахів в парку є мігруючими і зупиняються в цьому озерному районі для відпочинку.

У 1999-2003 рр. в межах Шацького національного природного парку реалізовано проекти по ренатуралізації боліт навколо озер Кримне, Пулемецьке, Остров'янское і Люцимер. В результаті стабілізувався рівень води в озерах і обводненість прилеглих до озер боліт, відновлюється рослинний покрив боліт, спостерігається збільшення чисельності видів водно-болотних птахів. Ця робота має не тільки значний ефект для збереження біорізноманіття, а також сприяє розвитку наукових досліджень і екологічної освіти. Обмін досвідом та еколого-освітні заходи відносяться до важливих видів діяльності Шацького національного природного парку. Тут є 4 науково-дослідних стаціонару українських університетів.

На 2018 год к території парку відносяться ботанічний заказник загальнодержавного значення «Втенскій» (130 га), лісові заказники, іхтіологічний заказник і 4 ботанічних пам'ятки природи.

У парку функціонують чотири зони відпочинку: «Гряда», «Світязь», урочища «Гушово» і «Пісочне». На берегах озер розміщено пансіонат «Шацькі озера» (600 місць), база відпочинку «Світязь-Центр» (100 місць) та велика кількість інших баз відпочинку, спортивні та дитячі табори і ряд малих наметових містечок. В останні роки в парку проводиться міжнародний пісенний фестиваль «На хвилях Світязя».

Страница в каталоге предприятий: Шацкий национальный природный парк

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири на Шацьких озерах

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: