Свято-Миколаївський Шаргородський чоловічий монастир

Опис:

Свято-Миколаївський Шаргородський чоловічий монастир розташований у центральній частині міста Шаргород, на відстані 90 км від Вінниці. Через дорогу від нього знаходиться Костел Святого Флоріана.

Греко-католицький монастир на честь Святого Миколая був заснований у Шаргороді в 1719 році В центрі колишнього монастирського подвір'я, що зайняло верхнє плато межиріччя, височіє видимий з усіх місць Шаргорода величезний собор св. Миколи Мирлікійського. До східного крила собору примикає двоповерховий корпус келій. Будівля з чотириколонним портиком на головному фасаді, який обернений, всупереч канону, на південь, а не на захід, було закладено ще при василіянах, що встигли підняти стіни лише до перших вікон. Завершено ж будівництво було лише в 1806-–1818 роках, вже в православ'ї.

У XX ст. під час встановлення радянської влади у Шаргороді, як і по всій Україні, було переслідування християн, а особливо католиків. Нова влада намагалась припинити культову діяльність католицької церкви, але завдяки міцній вірі місцевих католиків зробити цього не вдалось. Проте до монастиря доля не була не настільки прихильною, як до костелу. У 1937 році монастир було закрито. В післявоєнні роки, з 1946 по 1963 роки, в його стінах був розміщений сільськогосподарський технікум. Потім, після закриття технікуму, були роки забуття, коли древні стіни стояли пусткою.

На початку 80-х років минулого століття в приміщенні монастиря було розміщено міський музей образотворчого мистецтва. Тоді на монументальних колонах замість старовинних ікон розмістили портрети передовиків соціалістичної праці.

Лише в 1986 році було відновлено роботу монастиря. Зараз це діючий Свято-Миколаївський Шаргородський чоловічий монастир. Кілька років тому при монастирі було створено школу дзвонарів. Учні школи своєю майстерністю прославились далеко за межі міста та області.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Шаргороді

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: