Костел Святого Флоріана

Опис:

Костел Святого Флоріана Шарого у місті Шаргород, Вінницької області був побудований у 1595 році, є пам'яткою архітектури і містобудування національного значення, а також діючим католицьким костелом.

Базиліка зведена в 1595 р. коштом польського магната Яна Замойського, великого канцлера коронного й освячена на честь Святого Флоріана - покровителя його роду. На честь Флоріана Шарого названо Шаргород. В один рік з костелом у місті зводилася фортеця. Костел зазнав серйозних ушкоджень під час Хмельниччини в 1648 р., був відбудований у 1717 р. з незначними архітектурними переробками, потім ще раз у 1899 році.

Впродовж усієї своєї багатовікової історії костел залишався сакральним місцем для вірян. Його діяльність припинилась лише у 1930 році, зі сприяння більшовистської влади, тай то, на нетривалий час.

Будівлю костелу Святого Флоріана зведено з мурованого пісковику та каменю в стилі бароко. У плані це тринавна чотиристопна базиліка. Головний фасад будівлі увінчаний барочним фронтоном. Храм оточує огорожа з надбрамною аркою з витонченої роботи скульптурою Святого Флоріана в ніші.

Страница в каталоге предприятий: Костел Святого Флориана

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Шаргороді

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: