Церква Різдва Пресвятої Богородиці

Опис:

Церква Різдва Пресвятої Богородиці в Самобре - греко-католицька церква, розташована поруч з Костелом Святого Станіслава.

Церква Різдва Пресвятої Богородиці була зведена дерев'яною, не пізніше 70-х років XVI Століття, в місті Самборі, (в складі Речі Посполитої), по великому бажанню русинам (пол. Rusini), Королеви польської та Великої Княгині литовської Бони. Це рішення викликало протести і скарги в мультіконфессіональной середовищі громади Самбора.

Проте, храм був зведений і прослужив аж до 1738 року, а потім зводиться кам'яна церква.

Кам'яний храм, що зберігся до наших днів з незначними перебудовами. Кошти на зведення та проектування пожертвувала родина багатих галицьких шляхтичів Комарницьких.

Архітектурна лінія храму - прості і чіткі форми. На фронтальному балконі і мансарді красуються статуї ангелів-хранителів.

У церкві зберігається шанована чудотворна ікона Самбірської Божої Матері. Довгий час вона була єдиною в Україні визнаної і шанованою Католицькою церквою.

Храм широко відомий і тим, що в ньому спочивають фрагменти мощей Святого Валентина.

У 1913 році, з ініціативи та за участю батька Франца Рабія був перебудований головний корпус церкви. З північної і південної сторін були прибудовані дві ніші з престолами: одна - Різдва Христового, а друга - святого Валентина, під якою розташували скляну труну з мощами святого

Мощі були передані в дар місту Самбору 13 травня 1759 року Апостольською столицею в Римі, які за твердженням Ю. Рабія, були ексгумовані на кладовищі Святої Прісцили в Римі, де святий був священиком і загинув мученицькою смертю близько 270 року ..

Страница в каталоге предприятий: Церковь Рождества Пресвятой Богородицы

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Самборі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: