Свято-Миколаївська церква, Диканька

Опис:

Мурована церква в ім'я Св. Миколая у Диканці Полтавської області, є усипальницею родини Кочубеїв, а також пам'яткою архітектури національного значення.

Перша дерев'яна церква в ім'я Святого Миколая згадується в описі церкви 1912 року. Разом із дерев'яною ж дзвіницею вона була споруджена з благословення Чернігівського архієпископа Лазаря Барановича, отже ця подія сталася після 1657, але до 1684 року. На 1722 рік церква мала два дзвони, вагою 8 пудів та 2,5 пуда.

Нова церква була зведена П. В. Кочубеєм замість закритої 1751 (або ж 1754) року за рекомендацією київського митрополита Тимофія (Щербацького). Вона теж була дерев'яною й існувала до 1794 року. 

Церква була побудована у вигляді ротонди, по фасаду її прикрашають колони, на вході — портик доричного ордера з трикутним фронтоном. При будівництві церкви була застосована система подвійного купола, що поліпшило її акустику та освітлення. Пізніше цю систему використовував архітектор Андрій Вороніхин при будівництві Казанського собору у Санкт-Петербурзі.

Після ремонтних робіт (у 1862 та 1867) церква набула сучасного вигляду: цегляна, майже кругла в плані, однобанна, з виступаючою прямокутною вхідною лоджією, прикрашеною чотирьохколонними портиками доричного ордеру із трикутним фронтоном. 

За легендою, на цьому місці знаходився пень, на якому з'явилася ікона Миколи Чудотворця. Перед цим чином молилася за здоров'я майбутнього сина мати М. Гоголя, на його честь дала ім'я дитині.

За радянських часів у приміщенні відкрили музей атеїзму. Нині Миколаївський храм чинний. Неподалік ростуть Кочубеївські дуби віком 800 років, висаджені на в'їзді до колишнього князівського маєтку з боку Полтави.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Полтаві

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: