Спаська церква

Опис:

Спаська церква – пам'ятка архітектури національного значення, що знаходиться в Полтаві. Це типовий зразок давньоруського стилю. Споруда прямокутної форми як зрубу, зовні обшито дошками. Це єдина на Полтавщині культова споруда із гонтовим дахом.

Будівля, що збереглася, - частина дерев'яного Преображенського собору Полтавського Хрестовоздвиженського монастиря. У 1695 році, після нападу татар на Полтавщину, у фортеці згоріла церква і на її місце у 1705 році було перенесено монастирський собор. Після Полтавської битви у Спаській церкві, за переказами, було проведено урочисте богослужіння, на якому був присутній Петро I.

У 1810 році через старість собор був розібраний. Залишився лише, з деякими змінами, Спаський боковий вівтар. Над ним у 1845 році за проектом харківського архітектора А. А. Тона було споруджено кам'яний футляр, що зберігає цінну історичну пам'ятку від руйнувань.

У 1847 поряд зі Спаською церквою збудували двоярусну дзвіницю. У 1930-х роках її розібрали. У 2009 році дзвіницю було відновлено в колишньому вигляді і того ж року освячено. Збудована кількома роками раніше не надто схожа на оригінал дзвіниця використовується як каплиця.

Страница в каталоге предприятий: Спасская церковь

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Полтаві

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: