Вежа Мурована (Краєзнавчий музей)

Опис:

Вежа Мурована була першою оборонної кам'яною будівлею Острозького замку. Приміщення вежі були пристосовані для зберігання припасів, інших компонентів захисту в період облоги. В одній з кімнат навіть був колодязь.

Споруда датується XIV століттям і є унікальною пам'яткою оборонного зодчества середньовічної Волині. Вона розташована в південно-східній частині Замкової гори, на її крутому схилі. Центральна частина фортифікаційної споруди - донжон - була побудована в другій половині XIV ст. і є найдавнішою кам'яною спорудою Замкової гори, Острога та Рівненської області. Донжоном (фр. Donjon «панська вежа» від ср.лат. Dominionus) називають головну вежу в європейських феодальних замках. На відміну від веж на стінах замку, донжон знаходиться всередині фортечних стін (зазвичай в самому недоступному і захищеному місці) і зазвичай не пов'язаний з ними - фортеця всередині фортеці.

Сьогодні в Башті Мурована розташований Острозький краєзнавчий музей з експозиціями історичного і художнього відділів заповідника та музейними колекціями археології, іконопису, живопису, портретної і сюжетної живопису, скульптури, кераміки, зброї, посуду, інших пам'ятників історії, перш за все, часів князів Острозьких.

Страница в каталоге предприятий: Краеведческий музей

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Острозі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: