Острозький замок

Опис:

Острозький замок розташований на вершині невисокого, але крутого пагорба над долиною річки. Є єдиним в Східній Європі однобаштового житловим замком, що збереглися до нашого часу. Раннє з південної і східної сторін частини замку виходили на крутий схил пагорба, а інші сторони відділялися від міста глибокими ярами, що давало можливість збільшити безпеку і обороноздатність фортеці. Ще в домонгольський період тут були побудовані дерев'яні укріплення, які знищила орда хана Батия в 1241 році.

Вперше Острозький замок згадується в Іпатіївському літописі (1100 рік). Замок протягом XIV-XVI століть був родовим гніздом князів Острозьких - найбагатших магнатів Речі Посполитої тих часів. Найбільшого свого розквіту досяг при Костянтина Івановича Острозького. Протягом століть замок неодноразово перебудовувався і модернізувався.

В даний час ансамбль замку становлять Вежа мурована (XIV століття), Кругла вежа (XVI століття), Богоявленський собор (XV-XVI століття), надбрамна дзвіниця (1905 рік).

Найдавнішою спорудою вважається Вежа "Кам'яна", яка знаходиться в південно-східному куті замкового пагорба. Вона є рідкісним типом середньовічної башти-донжона, висота становить понад 30м. Вежа складається з трьох поверхів. Перший поверх - напівпідвальний, був призначений для оборонних цілей замку, тут зберігалися запаси провіанту і зброї, а також знаходиться старий колодязь. На другому поверсі був розташований зал для банкетів, а на третьому - житлові кімнати. У замку збереглися три каміна, які можна використовувати за своїм призначенням і сьогодні. На самому верхньому поверсі обладнано невеликий конференц-зал з оглядовим майданчиком, звідки відкривається прекрасний вид на нижню частину Острога, зокрема, добре видно руїни Острозької Великої синагоги та Воскресенська церква, а на горизонті видніється Нетішин.

З 1913 року на території Острозького замку в приміщенні Вежі Кам'яної знаходиться Краєзнавчий музей з бібліотекою, в якій найціннішим експонатом вважається Острозька Біблія - ​​перше друковане видання книг Старого і Нового Завіту церковнослов'янською мовою. До наших днів дійшло приблизно триста примірників цієї книги. Біблія містить більше тисячі сторінок і понад мільйон букв без єдиної помилки. Також в музеї зберігаються цінні експонати живопису, народного художнього промислу, археологічні колекції, а також колекції кераміки і зброї. Загалом, в музейному фонді налічується понад 57 тисяч експонатів. Експозиція закладу, розміщена в дев'яти просторих залах, розповідає про історичне минуле Острога та його власників.

В експозиції, що представляє Острог як один з культурних центрів України XV ст., Мова йде про Острозьку академію, про тодішні прогресивних вчених, літераторів і педагогів. В одному із залів функціонує виставка, яка висвітлює постать українського гетьмана Богдана Хмельницького і Визвольну війну українського народу 1648-1654 рр. Тут також зберігається чудотворна ікона Арабської Богородиці XVII ст. У музеї можна побачити роботи уродженця цих земель - відомого польського скульптора Томаша-Оскара Сосновського, однією з його знаменитих робіт є художнє твір "Мадонна з Немовлям". Подорож по музею починається з підземелля, а закінчується верхніми поверхами, після чого відвідувачі спускаються вниз по дерев'яних сходах.

На території замку розташований стародавній Богоявленський собор (1453 г.), чий силует був гербом міста. При католиків церква була частково зруйнована, одна стіна з бійницями включена в фортифікаційну систему замку. В кінці XIX століття собор був реконструйований в псевдовізантійському стилі за проектом архітектора Базилевського.

 З замком пов'язана історія "чорної княгині" Гальшки, яка після смерті її батька І. Острозького успадкувала всі його стан. За її руку розгорілися справжні магнатські війни, її двічі примушували до заміжжя насильно. Легенда розповідає, що вона вчинила самогубство, кинувшись з балкона замку. Зараз її привид бродить по Замковій горі. І все ж її дядько Василь-Костянтин зумів зберегти володіння роду Острозьких. Згодом він прославився як просвітитель і захисник православ'я.

Страница в каталоге предприятий: Государственный историко-культурный заповедник г. Острога

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Острозі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: