Острозька академія

Опис:

Національний університет «Острозька академія» - один з найстаріших університетів Східної Європи. Він створений на базі першого вищого навчального закладу східнослов'янських народів - Острозької слов'яно-греко-латинської академії. Сьогодні вуз визнаний одним з найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

У 1576 року литовським князем Костянтином Острозьким була заснована Острозька слов'яно-греко-латинська школа. Вона була організована за зразком західноєвропейських університетів тієї епохи. В основі програми навчання лежала система семи вільних наук: вивчалися граматика, діалектика, риторика, арифметика, геометрія, астрономія і музика. Також вивчалися вищі науки: філософія, богослов'я і медицина. У програму навчання входило вивчення п'яти мов: церковно-слов'янської, польського, грецького, староєврейського і латині.

Разом з Острозької друкарнею Острозька школа стала потужним культурно-освітнім центром, що зібрав навколо себе багатьох вчених і просвітителів того часу.

Після смерті князя Острозького в 1608 році становище академії кілька похитнулося, тому що у князя не залишилося спадкоємців. Із заснуванням у Острозі єзуїтській колегії в 1624 році школа занепала і в 1636 році припинила своє існування.

Значно пізніше, в 1989 році, з метою відродження національної культурної спадщини Острога та Острозької академії створено краєзнавче товариство «Спадщина» (Спадщина), яке очолив місцевий вчитель історії, краєзнавець і громадський діяч Петро Зотович Андрухов.

У жовтні 1993 року - відбулися збори інтелігенції м Острога, на якому знову розглядалося питання про відродження Острозької академії. Постанова зборів стало основою для звернення до Президента України Л. М. Кравчука. І вже в 1944 році в Острозькому вищому колегіумі почали навчання 100 перших студентів. У 1996 році колегіум був перейменований в "академію".

У 2000 році Острозька академія отримала статус національного університету України.

Страница в каталоге предприятий: Национальный университет «Острожская академия»

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Острозі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: