Одеський зоопарк

Опис:

Зоопарк в Одесі планували створити ще 1889 року, було вже зроблено креслення та план «Звіринця на Поліцейській вулиці біля обриву», проте втілити в життя цей план не вдалося. Наступний крок до створення зоопарку було здійснено в 1914 р. — створено проект його спорудження на території ботанічного саду, схвалений міською Думою, але Перша світова війна, що розпочалася, а потім громадянська війна завадили цим планам.

Збудували Одеський зоопарк 1922 року, на Приморському бульварі, в районі нижнього саду Воронцовського палацу. Незважаючи на велику підготовчу роботу, через недостатнє фінансування та фактично непридатну територію для задовільного розміщення тварин, міською владою було прийнято рішення зоосад закрити.

У грудні 1927 р. було оголошено всесоюзний конкурс на проект зоопарку в Одесі. Відразу три проекти було прийнято як основу будівництва майбутнього зоопарку. Будівництво зоопарку Аркадійською дорогою було розпочато в 1929 р. Міська влада планувала ввести частину зоопарку в експлуатацію протягом 1930 р. Товариство «Югоклімат» вже зібрало колекцію тварин для майбутнього зоопарку. Але й цей проект не було здійснено. Про нього нагадує назва прилеглої вулиці - Зоопаркова.

Попри всі проблеми, Р. У. Бейзерт продовжував невтомно діяти. В 1933 йому доручається керівництво відділенням 4-го держзвіринця на ринку «Привіз». Сама установа належала Держцирку, який кілька років розміщував свій звіринець у міському саду, а потім і на території Привозу. У цей час в Одесі за рішенням радянської влади знищувався І Християнський цвинтар. Наприкінці 1930-х років на території колишнього цвинтаря з'явився парк Ілліча та зоопарк. Після тривалого перебування у формі пересувної виставки тварин, в 1938 році зоопарк знайшов стаціонарне розміщення біля «Привозу» на Новощепному ряду, де знаходиться і зараз.

Єдиним архівним документом, що підтверджує відкриття зоопарку на новому місці на вул. Новощепний ряд, 25 стала доповідь директора зоопарку Г. Бейзерта на засіданні виконкому Іллічівської районної Ради трудящих 16 березня 1945 року, в якій він повідомляв, що «Одеський зоопарк був організований на території Іллічівського парку в 1937 році», причому без бюджетних працював на госпрозрахунку».

У 1992 році зоологічний парк отримав статус заповідної території загальнодержавного значення та увійшов до складу природно-заповідного фонду України. При зоологічному парку функціонує акватераріум. Наукова спеціалізація зоопарку — «Рідкісні та зниклі тварини півдня України».

Страница в каталоге предприятий: Одесский зоопарк

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Одесі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: