Свято-Миколаївський собор міста Очакова

Опис:

У 1492 році на місці сучасного Очакова кримський хан Менглі I Герай побудував фортецю Кара-Кермен. В кінці XV ст. вона відійшла Туреччині. Турки значно розширили фортецю і назвали Ачі-Кале. Тоді ж було закладено на території фортеці і мечеть. Спочатку вона була прикрашена дерев'яними мінаретами, з часом їх змінили цегляні.

Взимку один тисяча сімсот вісімдесят вісім російські війська під керівництвом Григорія Потьомкіна захопили Ачі-Кале (Очаків), а потім фортеця була зруйнована вщент. Єдина вціліла споруда після цього штурму - турецька мечеть. Її перебудували в 1794 році православними віруючими в церкву. Вона отримала назву - військовий християнський собор Святого Миколая чи Свято-Миколаївська церква.

У 1806 році на мінареті церкви була влаштована дзвіниця. У 1854 році церква і дзвіниця були перебудовані.

У 1890 році за клопотанням отця Гавриїла при соборі було відкрито школу грамотності для дітей з малозабезпечених сімей. А в 1901 тут же відкрили церковно-приходську школу.

Поруч з церквою встановлено пам'ятник О.В. Суворову, за установку якого дбав Гавриїл Діонісовіча Судковський, в 1907 році.

До 1930 року, незважаючи на всі історичні хвилювання, в церкви продовжували вести богослужіння. Тільки в 1930 році місцевий райкомитетов прийняв рішення про закриття церков, а в її приміщенні розмістився Будинок піонерів.

З 2000 року будівля повернуто церкві і тут знову розташовується Очаківський Свято-Миколаївський Собор, в якому проходять богослужіння.

Страница в каталоге предприятий: Свято-Николаевский собор

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Очакові

Інші пам'ятки поруч: