Музей порцеляни в Баранівці

Опис:

Невелике село Баранівка Житомирської області довгий час була відома в Україні та за її межами завдяки розташованому тут заводу з виробництва порцелянових виробів.

Барановський фарфоровий завод був відкритий в 1802 році. З глини, видобутої недалеко звідси, поізводіт справжні предмети мистецтва, посуд Барановського заводу була в будинках імператорів і вельмож. За час свого існування фабрика змінила кілька господарів, продовжувала працювати і в радянські часи, і після розвалу Радянського союзу. До 2000х років фарфорова фабрика в Баранівці залишалася провідним підприємством даного профілю в нашій країні. Зараз він вже не працює, але в селі продовжують виробляти порцеляновий посуд приватні невеликі заводи.

Музей при Баранівському фарфоровому заводі було відкрито в 1952 році. Зараз він функціонує окремо від виробничих потужностей. У музеї представлені раритетні вироби середини і кінця 19 століття, які, свого часу, прикрашали інтер'єри маєтків дворян, імператорів і, навіть, деяких заможних селян.

Всього в музеї три досить великі зали, в яких експонуються столові, чайні та кавові сервізи, набори тарілок і різноманітні вази. На особливу увагу заслуговують візерунки та орнаменти, що прикрашають вироби, створенням яких займалися кращі художники-декоратівісти другої половини 20 століття.

Варто зазначити, що вироби Барановського фарфорового заводу початку і середини 19 століття представлені і в інших музеях, не тільки України, але і Європи.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Новгород-Волинському

Інші пам'ятки поруч: