Литовська дозорна башта Вітовта

Опис:

У сел. Козацьке, на протилежному березі річки від міста Нова Каховка знаходиться древній свідок литовського панування на цих землях - дозорна башта Литовського князя Вітовта.

Вітовтова вежа - єдине збережене оборонне тих часів. Вона побудована в кінці XIV століття, а в кінці XIX ст. була відреставрованому власником місцевої садиби Трубецьким.

Правобережна сторона Дніпра перебувала під владою Великого князя Литовського Вітовта, а по річці проходила митний кордон. Одна з таких митних точок була на острові Тавань, який зараз затоплений Каховським водосховищем, між Бериславі і Каховкою. Поруч, на правому березі, перебувала дозорна башта, яка контролювала південну частину острова. Надалі ці території перейшли у володіння Кримського ханства, при цьому були побудовані три фортеці: Казі-Кермен, в 1484 році, на місці сучасного Берислава, Іслам-Кермен (Шагін-Гірей), в 1492 році, на місці сучасної Каховки, і Хан -Бурун на острові Тавань.

Між фортецями були натягнуті ланцюги через Дніпро, які перешкоджали сплаву козаків на човнах. 1695 року фортеці були зруйновані козаками Мазепи. Дозорна башта, яка перебуваючи в стороні, пережила цю подію. У 80-ті роки XIX ст. добудований четвертий ярус зі стрілчастими вікнами в псевдоготичному стилі. Тоді ж вежа була переобладнана князем Петром Трубецьким, в водонапірну вежу. Трубецькой знаменитий тим, що створив широкомасштабне виробництво якісного вина, відомого нам як "Оксамит України" і "Перлина степу".

Після будівництва Каховської ГЕС, в 1950-х роках, башта була занедбана.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Новій Каховці

Інші пам'ятки поруч: