Нечаєва могила

Опис:

Нечаєва Могила явяляется пам'ятником археології національного значення. Це скіфський курган IV століття до нашої ери, розташований він в Нікопольському районі Дніпропетровської області, недалеко від села Лукіївка.

Сьогодні це найвищий в степовій смузі Євразії скіфський курган. Зараз його висота становить 15,1 м, а на початку XX століття він був на 3-3,5 метра вище.

Також можна зустріти іншу назву цього місця - Гегеліна Могила. Імовірно, землі, на яких знаходиться древній курган спочатку належали родині Гегеліних, а потім їх викупили Нечаєви, ще до другої половини XIX століття.

В кінці 1943 - початку 1944 років Нечаєва могила опинилася в зоні активних бойових дій. Прагнучи утримати Нікопольський плацдарм, німецькі війська перетворили курган в добре укріплену вогневу точку. В ході запеклих боїв курган не раз переходив з рук в руки з величезними втратами з обох сторін.

Зараз на місці кровопролитних боїв біля підніжжя стародавнього кургану встановлено пам'ятник загиблим воїнам.

Довгий час цей курган залишався Недосліджений археологами. Однак в 2018 році в пресі з'явилися повідомлення про те, що "чорні археологи" розкопали Нечаєву могилу, але до самого скіфського поховання так і не дісталися.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Нікополі

Інші пам'ятки поруч: