Будинок купця Христова

Опис:

По проспекту Богдана Хмельницького в Мелітополі розташований колишній будинок купця Христового, 1895 року побудови. Зараз в стінах удадьби облаштований Торговий центр "Пасаж".

Двоповерхова будівля, збудована за останнім зразком заможних житлових будинків кінця XIX століття недовго належав родині купця. Вже в 1915 році його новим власником став виходець села Дмитрівка сусіднього Якимівського району Афанасій Іванович кістки. Він заснував раціоналізаторський підхід у використанні великого житлового простору маєтку: половину другого поверху він здавав адвокату, а нижній - різним установам. У 1917 році будинок був націоналізований Радянськими владою. У ньому розмістилася трудова школа.

Після завершення Другої світової війни в маєтку XIX століття працювала 6-я середня жіноча школа, а з уніфікацією середньої освіти для радянських громадян в 1965-му вона поступилася місцем середній школі №5, яка була тут до початку 1990х років. За цей час будівля прийшла в аварійний стан і його взяв під свою опіку місцевий підприємець, Хасім Меметов. Фасадна частина пам'ятника архітектури була відновлена ​​у відповідності з початковим видом, а всередині з 1990х заробив торговий центр "Пасаж."

Страница в каталоге предприятий: ТЦ «Пассаж»

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Мелітополі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: