Палац Жевуських-Лянцкоронських

Опис:

Палац Жевуських-Лянцкоронських розташований на східній околиці селища Розділ, Миколаївського району, Львівської області. Пам'ятник архітектури XVIII-XIX ст.

Палац був зведений в 1740 році, поміщиком Міхалом Юзефом Жевуським, він назвав Франкопіль в честь своєї другої дружини Францішка з Цетнерів. Палац зведений в стилі французького ренесансу за зразком замків долини Луари, оточений парком, в якому росло багато екзотичних дерев. Свого часу він належав до найцінніших галицьких пам'яток садово-паркового мистецтва. Згодом палац став власністю графів Лянцкоронських, які володіли ним до 1939 р Граф Кароль Лянцкоронський прославився своєю добродійністю, крім того, він був знавцем італійського мистецтва, прихильником художників і відомим колекціонером.

За час володіння ним сім'ї Лянцкоронських, замок активно розвивався, був реконструйований, розширено і обладнаний прибудовами. Два основних будівлі помістити були об'єднані на початку XX ст. французьким архітектором Шарлем Баужу.

Згадані шляхетські роди мали численні маєтки на території Західної України: Ягельніцкій замок в с.Нагорянка, садибу Потоцьких-Лянцкоронських в с.Тартаков поблизу Сокаля, садибу Лянцкоронських-Голуховських в Струсові на Тернопільщині, а також садибний парк Жевуських в Погребище на Вінниччині.

Палац Жевуських-Лянцкоронських в Роздолі прославився колекцією предметів мистецтва, зібраної в його стінах. Дослідники стверджують, що засновником колекції став ще перший господар маєтку - шляхтич Міхал Юзеф Жевуський, який перевіз сюди предмети мистецтва з інших пологових маєтків. Поступово власники палацу привозили сюди різні цінності, предмети мистецтва, зброю і книги. У колекції були навіть картини знаменитих на весь світ митців Рафаеля і Рембрандта, а в бібліотеці налічувалося до 20 тисяч томів.

До початку Другої Світової війни всі цінні експонати колекції були вивезені до Віденського палац графа Антона Лянцкоронського. Там вони були задокументовані і передані до фондів Королівського замку у Варшаві та краківського замку Вавель. Після націоналізації маєтку Жевуських-Лянцкоронських в 1940 р залишилися предмети старовини були вивезені в Ермітаж в Санкт-Петербурзі і Одеський археологічний музей.

Коли війна закінчилася, в будівлі колись процвітало маєтку був обладнаний санаторій, який спеціалізувався на лікуванні захворювань органів травлення. Він працював до 2004 року. На сьогоднішній день, формально палац знаходиться в приватній власності, але на практиці не застосовується і потроху руйнується.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Львові

Інші пам'ятки поруч: