Церква святих апостолів Петра і Павла, Рясне

Опис:

Церква Святих апостолів Петра і Павла - греко-католицький храм у Львові, в Шевченківському районі міста, в мікрорайоні Рясне.

Відомо, що початкове будова дерев'яного храму на цьому місці було зруйновано під час турецько-татарських навал. Однак в 1672году костел разом зі школою були відновлені, знову в дереві. Це дерев'яне споруда не вистояла під впливом стихій і було сильно зруйновано за 200-річне існування.

У 1891 році, за проектом Юзефа Каетана Яновського, почалося будівництво нового кам'яного храму, яке було завершено в 1895 році.

У 1924 році художник Іван Доманський зробив настінний розпис храму, а в 1927 році був придбаний головний вівтар. На головному вівтарі були чудові образи Святих Верховних Апостолів Петра і Павла в позолочених окладах.

Після закінчення другої світової війни більшість поляків виїхала до Польщі забравши з собою образи Святих Верховних Апостолів Петра і Павла та Матері Божої Рясненський. На цьому історія цієї святині, як римсько-католицького приходського костьолу Святих Верховних Апостолів Петра і Павла, закінчується, і починається його нова історія вже як греко-католицької святині.

У 1946 році за рішенням львівського псевдособору УГКЦ було поступово ліквідовано греко-католицьку церкву і перехід духовенства під юрисдикцію Московської патріархії РПЦ. У храмі Святих апостолів Петра і Павла богослужіння відбувалися вже за візантійським обрядом.

Перша Свята Божественна Літургія, вже в греко-католицької святині, за часів незалежної України відправлялася 10 грудня 1989 року.

Поступово кількість прихожан храму значно збільшилася, а приміщення святині відреставровано. Зокрема, биллі добудовані два бічних нефа і притвор, над яким піднялися три купола, які надали будівлі храму Святих Верховних Апостолів Петра і Павла східного християнського вигляду. Перед церквою побудований вівтар у формі човна, прикрашеного фігурами святих Верховних Апостолів Петра і Павла. Після реконструкції храм одночасно може прийняти до півтори тисячі віруючих.

У травні 1997 року парафія Святих апостолів Петра і Павла отримала апостольське благословення своєї діяльності, що підтверджено Грамотою Папи Іоанна Павла II.

Страница в каталоге предприятий: Церковь святых апостолов Петра и Павла (Рясне)

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Львові

Інші пам'ятки поруч: