Церква Різдва Пресвятої Богородиці

Опис:

Дерев'яна церква Різдва Пресвятої Богородиці у селі Криворівня, Верховинського району, Івано-Франківської області є пам'яткою архітектури державного значення. Ця церква - один із найдавніших дерев'яних храмів Гуцульщини та візитна картка селища Криворівня. Побудували церкву Різдва Пресвятої Богородиці на початку 1660-х років на присілку Заріччя, на правому березі річки Чорний Черемош. Але у 1719 році через небезпеку повені його було перенесено на пагорб на лівому березі Черемоша, де будівля знаходиться і до сьогодні. 

Храм дерев'яний, хрестовидний, однокупольний - типовий зразок гуцульської церковної архітектури. Структура храму включає в себе короткі бічні гілки і подовжений бабинець. Центральний купол храму перекриває шатрова глава на невисокому восьмерике, який височить над дахами церковних гілок. На південно-східній стороні від храму знаходиться невелика старовинна дзвіниця.

Внутрішні стіни церкви розписані темперою. Перші розписи внутрішнього інтер'єру були проведені у 1730-х роках, із того часу у вівтарі зберігається ікона Спасителя. Наступні розписи було зроблено на початку 1800-х років, тоді ж встановлено й іконостас. У 1963 році церкву ще раз розписали. У 2016 році громада розпочала реставраційні роботи у вівтарі, з метою відновлення орнаментики майже 300-літньої давності.

Страница в каталоге предприятий: Церковь Рождества Пресвятой Богородицы

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Кріворівні

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: