Літературно-меморіальний музей Івана Франка

Опис:

У селі Криворівня Верховинського району Івано-Франківської області знаходиться музей, присвячений Іванові Франку. Відомий український письменник часто навідувався до Криворівні. Вперше він приїхав сюди за рекомендацією Володимира Гнатюка, який називав Криворівню «Українськими Афінами». Спочатку Іван Франко зупинявся у гуцула Проця Мітчука, якого називали знахарем, бо він умів лікувати людей і тварин, знав і шанував гуцульську старовину. А з 1906 року Франко жив у хаті Василя Якіб'юка - відомого різьбяра, доброго знавця народної медицини і фотографа-самоука. Саме у колишньому будинку Василя Якіб'юка і розміщений зараз Літературно-меморіальний музей Івана Франка.

У Криворівні Іван Франко не тільки відпочивав, але й працював. Тут він написав повість «Великий шум», поему «Терен у нозі», автобіографічне оповідання «У кузні», оповідання «Як Юра Шикманюк брив Черемош», поезії «У безсонну ніченьку» та багато інших. Також письменник здійснив ряд перекладів, записував фольклор.

Експозиція музею Івана Франка розташована в 5 кімнатах. У музеї зберігаються меморіальні речі, якими користувався Франко: ліжко, на якому спав письменник, стілець на якому він сидів, столик, за яким працював, сіті для ловлі риби, гуцульська сокирка, подарована господарем хати, годинник який висів у господаря за життя Франка, лавка, на якій сиділи Франкові гості. Привертають увагу такі експонати, як тогочасний міксер, значно більший за сучасний та повністю зроблений з дерева, а також стіл, який був зокрема задіяний у зйомках фільму «Тіні забутих предків». У музеї також є крісло-розкладачка, на якому відпочивав Михайло Коцюбинський. Серед експонатів музею в Криворівні є також гуцульська піч, оздоблена кахлями роботи Олекси Бахматюка 1874 року.

За час існування музею його працівники організували понад 70 виставок на франкову тематику. У музеї проходять вечори, франківські читання, зустрічі, конференції.

Страница в каталоге предприятий: Литературно-мемориальный музей ИВАНА ФРАНКО

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Кріворівні

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: