Пам'ятник козаку Рогу

Опис:

Пам'ятник Козаку Рогу (засновнику міста) розташований на площі Молодіжної, неподалік від будівлі Криворізької міськради в металургійному районі міста, хоча жителі вважають, що справедливо було б розташувати його в історичній частині міста, саме там, де оселився козак Ріг, а згодом виник хутір.

Він встановлений в 2011 році. На монументі зображено козак Ріг, зійшов з коня. Автором проекту є Олександр Васякін. Модель пам'ятника підготували вже в 1991 році. Її замовив колишній мер Григорій Гутовський. Однак у зв'язку зі зміною міра і брак коштів, спорудити пам'ятник тоді не вийшло. Монумент був встановлений лише через 20 років при мері міста Юрія Вілкула.

Сама скульптура козака, який тримає за вуздечку коня вилита з бронзи і розміщена на масивному постаменті. П'єдестал ж виконаний з природного каменю - моноліту залізної руди, доставленого з криворізького кар'єра. Козака відлили в приватній майстерні відомого українського художника Олега Пінчука. За задумом автора, скульптура зображує історичний момент - після довгої подорожі козак Ріг зупинився і зійшов з коня на місці, де з'єднуються дві річки. Саме тут почалася історія міста Кривий Ріг. У 60-70 роках 17 століття козак Ріг був кошовим отаманом Запорізької Січі. На схилі років колишній ватажок покинув Січ і вирішив оселитися на місці, де зливаються річки Інгулець і Саксагань. З плином часу навколо хати козака почало розростатися поселення. Оскільки в боях Ріг втратив око, в народі його прозвали Кривим. Це прізвисько залишилося і в назві сучасного міста.

Перебуваючи в місті, Ви можете залишитися на ніч у Готелі Україночка. Проживання пропонується в затишних номерах різних категорій. Є автостоянка з відеоспостереженням.

Страница в каталоге гостиниц: Отель Украиночка

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Кривому Розі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: