Будинок плачущої вдови

Опис:

Будинок удови, що плаче розташований по вул. Лютеранській, 23 (кут з вул. Банкової). Також його іноді називають «Особняк Аршавского». Будівля має статус пам'ятки архітектури місцевого значення.

Будинок удови, що плаче, по праву, вважається одним з найцікавіших місць Києва. Існує відразу кілька версій, чому будинок так називається. Одні стверджують, що назва загадкового будинку пов'язано з кам'яним обличчям сумної жінки, зображеному на фасаді, інші, що назва походить через оплакує свого чоловіка господині цього будинку.

Особняк виконаний в стилі модерн, - асиметричний, з напівциркульними вікнами, з цементним рустом першого поверху. Фасад виконаний з жовтої цегли і оброблений кованим металом, гранітом, ліпними прикрасами з цементу, також використовувався лабрадорит і оливкова керамічна плитка.

Побудований будинок був в 1908 році за проектом архітектора Едуарда Брадтмана в стилі раннього модерну для полтавського купця Сергія Аршавского. Спочатку у особняка був розбитий великий сад, стайні, службові приміщення.

У 1913 році садиба була куплена київським купцем Товіем Апштейна. За збігом ініціали синів Апштейна (Соломона і Самуїла) збігалися з початкової монограмою на фасаді будівлі «СА» (залишеної першим власником Сергієм Аршавіним).

У 1918 році будівлю було націоналізовано і в його стінах розмістили Федерацію іноземних груп при ЦК РКП (б). Тут так само був Особливий відділ ХІІ армії і профспілка Південно-Західної залізниці.

Після здобуття Україною незалежності, садиба стала однією з офіційних резиденцій Президента України. У будівлі проходив саміт Україна-ЄС.

У 200 метрах від Будинку вдови, що плаче знаходиться знаменитий Будинок з химерами, який також є резиденцією президента України.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Києві

Інші пам'ятки поруч: