Шевченківський національний заповідник

Опис:

Шевченківський національний заповідник - перший на Україні історико-культурний заповідник (створений в 1925 році), які удостоївся національного статусу (в 1989 році).

Загальна площа заповідника ставить 45 га. До складу заповідника входять 8 пам'яток культурної спадщини. Заповідник так само включає музей. При заповіднику є наукова бібліотека з 23 тисяч примірників.

Заповідник був створений в серпні 1925 року постановою РНК УРСР з метою охорони Меморіалу Т. Г. Шевченка. Протягом 1935-1937 років було споруджено будинок музею Т. Г. Шевченка. Сучасного вигляду Шевченківський меморіал набув улітку 1939 року із встановленням на могилі Кобзаря велично бронзового пам'ятника (скульптор Матвій Манізер, архітектор Євген Левінсон) і спорудженням літературно-меморіального музею (архітектори Василь Кричевський, якого вважають автором українського архітектурного модерну і Петро Костирко). Музейний ансамбль доповнив гранітний комплекс сходження (1977) і відтворена в 1991 році «Тарасова Світлиця».

Зараз заповідник - широко відомий в світі культурно-освітній, науково-дослідний і туристичний центр, Який вивчає і популяризує надбання української національної і світової історико-культурної спадщини, творчість Кобзаря, історію Тарасової (чернече) гори, а також здійснює на своїй території охорону пам'яток культури від Доісторичний часів до сучасності, а також природного ландшафту. Саме з Тарасової гори погляду відкриваються кручі, мальовничі простори Лівобережжя, плавний води Дніпра. У ЦИХ місцях Тарас Шевченко бував в 1859 році і мріяв оселитися на правому березі річки і провести останні роки свого життя.

У 2000 році почали широкомасштабну програму розвитку Шевченківського національного заповідника, яка включає заходи з капітального ремонту існуючих музейних споруд з максимальним наближенням будівлі музею до спочатку задумом архітекторів Василя Кричевського і Петра Костирко, реконструкції під'їзної дороги та інженерних комунікацій, благоустрою території нижнього парку. Головним проектувальником був обраний «УкрНДІпроектреставрація». Згідно спочатку задумом, будівля повинна бути прикрашена Україні-орнаментами, виконаними в техніці майолике. Планувалося відновити первісний колористичне рішення інтер'єру, яке знайшли під пізно нашарування. Роботи були виконані на 90%, проте Згодом автором нового проекту музею стала Лариса Скорик. Проект кардинально відрізнявся від задуму «УкрНДІпроектреставрація» та був виконаний в модернової стилі. Ця робота була завершена в 2010 році.

На базі заповідника організовуються і проводяться загальнонаціональні та регіональні наукові конференції за участю відомих діячів науки і культури, міжнародні фестивалі, конкурси. Наукові дослідження фахівцями заповідника проводяться Не тільки з пріоритетних наукових тем, що стосуються життя, діяльності Т. Г. Шевченка, а й в інших сферах науки: історії, мовознавстві, етнографії, фольклористики.

На сьогоднішній день заповідник привертає до себе туристів завдяки прекрасним пейзажам долини Дніпра, яка з правого берега розмежована глибокими, найбільшими в Європі ярами. Щороку сюди приїжджають понад 100 тисяч туристів з України та з різних куточків світу для того, щоб вивчити культурне і духовну скарбницю українського народу.

Поруч з заповіднику розташована Готель "Княжа Гора", де Ви зможете комфортно відпочити. Готель пропонує цілодобовий прийом, кімнату для переговорів на 12-14 осіб, пральня. Передбачені дитяча кімната та дитячий майданчик. На території є ресторан.

Страница в каталоге предприятий: Шевченковский национальный заповедник

Страница в каталоге гостиниц: Гостиница "Княжа Гора"

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Каневі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: