Чорнокизинецький замок

Опис:

У селі Чорнокозинці Кам'янець-Подільського району Хмельницької області збереглися руїни Чорнокозинецького замку, який було зведено на вершині крутого пагорба на лівому березі річки Збруч.

Фортеця збудована у другій половині XIV століття подільськими князями Коріатовичами. Протягом своєї історії замок часто зазнавав нападів з боку татарів та козаків. Наприкінці XVII століття замок зазнав руйнувань внаслідок штурмів турецьких військ. Після того, як ці землі знову відійшли до Польщі, Чорнокозинецький замок став резиденцією подільських єпископів, які відновили замок і у XVIII столітті збудували його північну палацову частину. У 1795 році замок відходить до Російської імперії та використовується для розміщення прикордонних військ. У 1815 році замок викупили Сарнецькі, які мешкали в ньому аж до революції 1917 року. За часів Радянського Союзу замок використовувався як основа підрозділами НКВС.

Чорнокозинецький замок був чотирикутником з двома круглими вежами та в'їзними воротами в південній частині. У північній частині було збудовано 2 двоповерхові кам'яні будівлі палацового комплексу. До нашого часу збереглися залишки південно-західної круглої вежі діаметром 17 метрів та товщиною стін 3,2-3,6 метра та оборонні стіни товщиною до 2 метрів. У північній частині зберігся «скелет» двоповерхового палацу із товщиною стін 1,1-1,3 метра.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Кам'янець-Подільському

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: