Подільські Товтри

Опис:

Національний природний парк Подільські Товтри розташований в Хмельницькій області.

Товтри - це залишки узбережних рифів, витягнених паралельно давній береговій лінії. Це досить унікальне явище і подібні форми рельєфу є тільки в США і Великобританії. Товтри представляють собою єдиний в світі гірський кряж, який утворився не в результаті тектонічних процесів, а в результаті життєдіяльності живих організмів. Формування кряжу відбувалося 15-25 мільйонів років тому вздовж берегової частини стародавнього океану - Сарматського моря. Всього в парку налічується цілих 160 товтр. Різні по висоті, порослі лісом і лисі, всі товтри мають спільну рису: їх західний схил крутий, а східний - пологий. Їх унікальність полягає в тому, що вони знаходяться на суші, хоча і сформувалися в прибережній зоні древніх морів. Саме тому в розломах вапняку можна розгледіти корали, молюски, водорості, скелети черепах і морських їжаків, які добре збереглися.

Парк увійшов в число 7 природних чудес України в 2008 році. З 13 липня 2017 року входить до світової спадщини Юнеско, як один з масивів Букових лісів Карпат та інших регіонів Європи.

Створено в 1996 році для збереження, відтворення та раціонального використання природних ландшафтів Поділля з унікальними історико-культурними комплексами, які мають високе природоохоронне, естетичне, наукове, рекреаційне та оздоровче значення.

Загальна площа території парку - 261 316 га. За площею він є найбільшим парком України. На території парку знаходиться під охороною 129 об'єктів природно-заповідного фонду. Серед них є парки і садиби різного ступеня збереження і культурно-історичної цінності. Є також 19 археологічних пам'яток, більше 300 історико-архітектурних пам'яток.

До Червоної книги України занесено 60 видів рослин (судинні) та 85 тварин. Росте 2977 видів, форм і сортів рослин з різних кліматичних зон. Фауна хребетних тварин представлена ​​близько 366 видами. До Червоної книги занесено близько 50 видів тварин, поширених на території парку.

Родзинкою Подільських Товтр є Бакотська долина, де розташований скельний монастир, який був першим оплотом християнства в Київській Русі. До теперішнього часу в скелі збереглися келії ченців, місця для молитов і поховання.

У парку діють туристичні маршрути: піші, кінні, водні, лижні, автомобільні та велосипедні. Завдяки великому запасу на території мінеральних вод їдуть сюди і заради оздоровлення.

Чудовим місцем де можна зупинитися є готель Гранд Каньйон. Спокій і комфорт - то, що вигідно відрізняє цей готель від інших і служить запорукою атмосфери домашнього затишку. У кожному номері є все необхідне: двоспальне ліжко, м'які килимові покриття, TV, Wi-Fi, шкіряні м'які меблі, ванна кімната, іонізатор очищення повітря, кондиціонер, міні-бар.

Страница в каталоге предприятий: Национальный природный парк Подольские Товтры

Страница в каталоге гостиниц: гостиница Гранд Каньон

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Кам'янець-Подільському

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: