Найпівденніший пункт Дуги Струве

Опис:

Геодезична дуга Струве - градусний вимір Землі, з допомога якого проводилися дослідження з метою визначення параметрів Землі, її форми і розміру. Названа по імені головного керівника - астронома німецького походження Фрідріха Георга Вільгельма Струве (Василя Яковича Струве). У 2005 році Дуга Струве була включена до списку пам'яток Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Вимірювання Струве використовувалися в науці і народному господарстві понад 130 років, вони застосовувалися у всіх дослідженнях форми Землі методом зіставлення астрономо-геодезичних дуг. Уже в 1853-1854 рр. на основі російської та англійської (в Індії) вимірювань Струве вивів попередній результат обчислення найбільш ймовірних розмірів Землі, які стали в історії геодезичної науки найпершим «попаданням» в точні параметри загальземного двухосного еліпсоїда обертання.

Довжина досліджуваної дуги становила 2820 км. Найпівнічніша точка розташована на березі Баренцева моря, у міста Хаммерфест в Норвегії. Південний край Дуги Струве лежить в Україні, на Дунайському березі, в селі Стара Некрасівка (Одеська область, Ізмаїльський район). Ці дві точки позначені монументальними стовпами, інші пункти на місцевості маркірувалися пірамідами з каміння, залізними хрестами, кам'яними стовпчиками (обелісками). Часто на пунктах закопували в землю кам'яний куб з видовбаної серцевиною, залитої свинцем.

На території України було розміщено 50 пунктів Дуги Струве. Значна частина вже втрачена, відомо про точне розташування 10 пунктів, але в Список ЮНЕСКО внесено лише чотири Українські позначки - три на території Хмельницької області і один в Одеській. Найпівденніша і завершительная точка Дуги Струве розташована в селі Стара Некрасівка, Ізмаїльського району. У селі встановлено відповідний монумент.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Ізмаїлі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: