Дністровський регіональний ландшафтний парк

Опис:

Регіональний ландшафтний парк «Дністровський» - об'єкт природно-заповідного фонду України, регіональний ландшафтний парк. Розташований у межах Тлумацького та Городенківського районів Івано-Франківської області. Неподалеку знаходиться Раковецький замок та Дністровський каньон.

Дністровський регіональний ландшафтний парк створений рішенням обласної ради від 15.07.1993. на підставі рішень Тлумацької та Городенківської районних рад, характеристики природоохоронної цінності природного комплексу, є природоохоронним рекреаційним об’єктом місцевого значення і входить до складу природно-заповідного фонду України, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення та використання.

Дністровський регіональний ландшафтний парк створений з метою збереження унікального природного комплексу вздовж ріки Дністер.

На РЛП покладається виконання таких основних завдань:

- збереження цінних природних та історико-культурних комплексів та об’єктів;

- створення умов для ефективного туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах додержання режиму охорони заповідних природних комплексів та об’єктів;

- сприяння екологічній освітньо-виховній роботі;

- підтримання загального екологічного балансу в регіоні.

Площа Дністровського парку 19656,0 га. Територія парку простягається смугою шириною 1-2 км по стрімких схилах ріки Дністер та на прилеглих ділянках. Під охороною - мальовничі ландшафти в районі Дністровський каньйону з цікавими об'єктами природи (скелі, водоспади, ліси, пагорби з рідкісною степовою рослинністю), а також пам'ятки історії та архітектури.

В рослинному покриві переважають молоді та середньовікові грабові насадження на стрімких схилах віком 20-50 років ІІІ бонітету, в комплексі з якими спостерігаються степові ділянки. Своєрідним і флористично багатим є травяний покрив лісів. Його складають такі види - купина широколиста, шоломниця висока, лазурник трилопатевий, апозерис смердючий, молочай мигдалевидний, зеленчук жовтий, осока волосиста, любка дволиста, лілія лісова, гніздівка звичайна, коручка морозиковидна. Тваринний світ – козулі, кабани, борсуки, лисиці, зайці.

У РЛП існують значні потенційні можливості для відновлення екосистем, а також для оздоровлення і відпочинку людей та різних форм туризму.

На території парку розташовані:

• Пам'ятки природи: «Неопалима купина» (0,5 га, зростають рідкісні степові види айстр), «Папороть-листовик» (0,5 га, на великому камені зростає реліктовий вид папороті).

• Заповідні урочища: «Крива» і «Громовий міст».

• Раковецький замок.

• Чернелицький замок.

• Буківнянське городище (село Буківна).

• Пам'ятки археології в селі Незвисько.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Івано-Франківську

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: