Івано-Франківська ратуша (краєзнавчий музей)

Опис:

Івано-Франківська ратуша розташована в центрі міста, на Площі Ринок. Перед нею встановлено Фонтан Яйце.

Це одна з небагатьох ратуш в Україні, побудована в стилі конструктивізму з елементами арт-деко. Сечас в її стінах розміщується Івано-Франківський краєзнавчий музей.

Побудована перша ратуша на цьому місці була в 1666 році з дерева, з ініціативи засновника міста Анджея Потоцького. У 1672 році будівлю було перебудовано з дерева і каменю. Приміщення першої ратуші використовувалися для засідань місцевої ради і суду. Її вежа несла також функцію пожежної каланчі і оборонну функцію під час турецько-польської війни.

Кам'яно-дерев'яна ратуша проіснувала всього кілька років і, після облоги міста військами Османа, в 1677 році була розібрана. У 1695 році, за указом градоначальника Йосипа Потоцького, архітектор Шарль Беноа побудував нову кам'яну ратушу. За зразок їм було обрано будівлю ратуші в Гусятині, побудованої в 1634 році.

У 1868 році цю будівлю ратуші згоріло під час пожежі.

У 1870 році було закладено наріжний камінь нової будівлі. У наступному році будівництво нової, третьої ратуші було завершено. Ця ратуша мала прямокутну форму і високу вежу. Вона була облицьована білим мармуром. Вище перебували куранти і оглядова галерея. У підвалі розмістили поліцейську дільницю. Під час Першої світової війни Ратуша сильно постраждала і догое час перебувала в напівзруйнованому стані

Остання ратуша була побудована в стилі арт-деко і являє собою хрестоподібне будівля з вежею на перетині хреста. Вежа завершується куполом у вигляді військового шолома. На рівні четвертого поверху по кутах встановили бронзових орлів, які повинні були символізувати могутність Польської республіки. Загальна висота споруди становить близько 50 метрів.

19 вересня 1939 в місто увійшли війська Червоної Армії і Станіславів увійшов до складу Української РСР.

Під час окупації міста військами Вермахту, нацисти намагалися зруйнувати ратушу. У слідстві підриву сильно постраждало північно-західне крило будівлі.

У 1957 році Івано-Франківську ратушу відновили. Під час реконструкції фігури орлів замінили на скульптурні абстракції. З 26 квітня 1959 тут розміщується Івано-Франківський краєзнавчий музей.

У 2007 році на ратуші встановили новий годинник з автоматичним механізмом і електронними курантами, виконуючими 12 українських мелодій.

Страница в каталоге предприятий: Ивано-Франковский краеведческий музей

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Івано-Франківську

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: