Ботанічний сад ХНУ

Опис:

Ботанічний сад, що належить Хмельницькому національному університету, є пам'ятником природи. Крім того, це об'єкт природно-заповідного фонду області та ботанічний сад місцевого значення.

Загальна площа - 4,8 га і розділена на кілька секторів: декоративна дендрологія, альпінарій, квітково-декоративні рослин, трав'яна флора і моніторинг рослинного покриву Волино-Поділля, інтродукція деревних рослин та ландшафтний дизайн.

На його території росте близько 1400 дерев і чагарників хвойних і листяних порід, 7000 квітково-декоративних рослин (з них 32 види рослин занесено в Червону книгу). Загальна кількість рослин, які ростуть на території ботанічного саду складає близько 20 тисяч примірників.

Ініціатор створення саду - ректор університету М. Скиба. Його ідею підтримав мер М. Приступа, який надав фінансову підтримку і з 2002 року почалися підготовчі роботи з облаштування та озеленення території. Місцем для саду стала долина площею в два гектари, розділена річкою

Студенти тоді і зараз допомагають в облаштуванні секторів ботанічного саду. Крім того, ботанічний сад є базою для проходження ландшафтно-екологічної і загальної екологічної практики студентами спеціальності «Екологія та охорона навколишнього природного середовища».

У 2003 році відбулася посадка перших колекційних рослин, які були подаровані Національним ботанічним садом імені М. М. Гришка НАН України, Національним дендропарком «Софіївка» НАН України, Ботанічним садом Національного лісотехнічного університету України та Ботанічним садом Львівського університету імені Івана Франка.

Ботанічний сад Хмельницького університету ділиться на 5 підрозділів, кожен з яких відповідає за свій вид рослин. Найбільше з них виділяється поляна квітів, створена у вигляді плаваючих кіл і Японський кам'яний сад.

Японський сад був створений протягом 2004-2005 років. Ідея його заснування належить науковому консультанту та професору В. П. Кучерявий. При створенні Японського саду фахівці використовували елементи-символи: «медузу», «басейн», «протектор», «листок» і «черепаху». Головним елементом символічного Японського саду вважається композиція з каменю, яка нагадує черепаху. Також тут можна побачити композицію з інших символічних каменів (всього їх 5), які оточені дерев'яними стовпчиками. Камені символізують 5 інститутів денної форми навчання.

На території ботанічного саду розташована ще одна група каменів, яка уособлює Віру, Надію, Любов і Софію. Біля неї висаджені різнокольорові квіти.

Також в Японському саду облаштований рокарій (невеликий за розміром кам'янистий сад) під назвою «Хід часу». Створений він у вигляді чотирьох терас. Листя, камені і квіти і їх колірна гамма показують життєвий цикл людини від народження до смерті. Проводиться аналогія з порами року.

Крім цього на території Ботанічного саду є експозиція «Листування рослини» (була закладена в 2004 році) і експозиція дендрарію під назвою «Голонасінні рослини», а також березовий гай (її посадка відбулася в 2006 році), Платонова алея (була висаджена в День навколишнього середовища у 2007 році), Сад папоротей, Карпатарій (висадка колекції рослин карпатської флори відбулася в 2008 році і була приурочена до сходження викладачів університету на Говерлу), алея магнолій (були висаджені до чергового Дня довкілля у 2008 році).

З 2010 року почалося створення експозиції «Країна знань» на території Японського саду. Основною метою експозиції є демонстрація шляху знання людини і ідеї поєднання життя і наукової діяльності. У центральній частині експозиції розташовується найбільший камінь, який символізує філософські знання. Була викладена покрокова японська доріжка нобедан. Для її створення використовували камінці плоскої форми. Композиція, яка символізує громадські та історичні науки, розміщується на перетині цих доріжок. Зображення бабки є уособленням природних наук. Алегорією географічних знань стали «гори», для створення яких використовували великі брили. Щоб зобразити фізико-математичні знання, вибрали каміння, формою схожі на геометричні фігури.

Також в травні 2010 року був закладений розарій, в колекції якого можна побачити все селекційні групи троянд. У церемонії відкриття брали участь ветерани Другої світової війни.

29 жовтня 2011 року між третім і четвертим корпусами університету було закладено Сад студентської дружби. На території цього Саду в одному з внутрішніх двориків корпусів розташовані фонтан і колекція рододендронів.

Протягом 2012 відкрилися нові експозиційні ділянки, створення яких було приурочено до святкування 50-річчя університету.

У 2015 році на території університету встановили пам'ятний знак «Героям слава». Її присвятили героям Небесної сотні і АТО. А для повноти композиції поруч висадили туї, ялівці і ялинки різних форм. Ці вічнозелені дерева є символом життя українського народу.

Страница в каталоге предприятий: Ботанический сад ХНУ

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Хмельницькому

Інші пам'ятки поруч: