Памятник-фонтан барону Мюнхгаузену, Хмельницький

Опис:

Пам'ятник-фонтан барону Мюнхгаузену - пам'ятник історичній особі і літературному персонажу, чиє ім'я стало прозивним як позначення людини, що розповідає неймовірні історії. Пам'ятник знаходиться в центральній частині міста, у дворі житлового будинку по вулиці Кам'янецької. З точки зору мистецтвознавства, пам'ятник правильніше називати «парковою скульптурою». Відомий, як перший пам'ятник барону Мюнхгаузена на території СРСР.

Скульптура виконана з бетону. Відповідно до одного з оповідань про барона, приборканий їм в Литві і отриманий в подарунок кінь, під час штурму Очакова втрачає свою задню частину (примітно, що реальний фон Мюнхгаузен дійсно брав участь в цій битві). Потім барон знаходить її на лузі в оточенні молоденьких кобил і, не здивувавшись цьому, зшиває коня молодими паростками лавра, в результаті чого він зростається, а паростки лавра дають коріння. За мотивами цієї історії, барон Мюнхгаузен зображений у вигляді вершника на коні, який, однак, має лише передню частину. Скульптура створена таким чином, що при діючому фонтані кінь п'є воду з бочки і вона одночасно виливається ззаду, за чим з подивом спостерігає озирнувшись барон. Фігура барона є лише частиною композиції, ємність ззаду замислювалася як басейн для дітей, крім того, до складу композиції входила фортеця.

Пам'ятник був споруджений в 1970 році. Автори пам'ятника - Григорій Мамона і М. Е. Андрійчук (Заслужений художник УРСР), скульптор - Валентина Ляшко. Тоді вони оселилися в відомчий будинок, спеціально побудований для діячів мистецтва і за власною ініціативою вирішили прикрасити його двір.

Зараз фонтан не діє, а скульптура потребує реставрації.

Поруч знаходиться Хмельницький обласний краєзнавчий музей.

У пішої доступності від скульптури розташований Готель Арена. Це готель в стилі сучасного мінімалізму і арт-деко. В кожному номері є Wi-Fi, LCD телевізор, кабельне телебачення, система клімат-контролю і підігрів підлоги у ванних кімнатах, ліжко з ортопедичним матрацом, ванна кімната, робоча зона. Є номери з сауною і гідромасажною ванною. На території є ресторан італійської, європейської та японської кухні, приватна парковка.

Страница в каталоге предприятий: Хмельницкий краеведческий музей

Страница в каталоге гостиниц: Отель Арена

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Хмельницькому

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: