Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр ім. Миколи Куліша

Опис:

Є одним з найбільших драматичних театрів на півдні України.

Театральне мистецтво в Херсоні своїм корінням йде в 1830-і роки. У 1823 - 1828 роках дворянство набуло будинок генерала Лобрі і в 1830х роках пристосувало одне з його приміщень для театру, в якому сценічне мистецтво проіснувало 50 років.

У 1883 р з ініціативи губернатора А. С. Ерделі на засіданні міської думи вирішено розпочати в Херсоні будівництво приміщення театру. Проект здійснив архітектор В. А. Домбровський, який взяв за основу приміщення Одеського оперного театру. Багато мистецтвознавці його внутрішнє оформлення порівнювали навіть із знаменитим італійським «Ла Скала». Відкриття Херсонського Міського театру відбулося 1-го жовтня 1889 року прем'єрним спектаклем «Переможці смерті», поставленим за п'єсою Віктора Власова.

З перемогою революції, в перші дні встановлення Радянської влади в Херсоні Ю.Шумський і антрепренер А.Я.Ковалев звертаються до суспільства "Просвіта" з проханням - відкрити в приміщенні народної аудиторії український професійний театр. Прохання була підтримана. Ю.Шумський доручено формування трупи, а Ковальову - адміністративне керівництво. Влітку 1920 р театр обслуговував смугу Перекопського фронту. Під кінець 1922 р театр припинив своє існування.

6 листопада 1936 року в Херсоні за рішенням Одеського (м Херсон входив до складу Одеської області) театрального видовищного управління з групи молодого Одеського пересувного театру робітничої молоді, випускників театральної школи та окремих артистів, відкрився новий театр. Називався він Херсонський міський український драматичний театр, потім Херсонський обласний український музично-драматичний театр, з 1990 року - ім. Миколи Куліша, а в 2005 році - Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр ім. М. Куліша.

Нинішню назву він отримав до 100-річчя від дня народження великого українського драматурга Миколи Куліша. Сьогодні театр славиться далеко за межами України, так як в його стінах щорічно проводиться міжнародний театральний фестиваль «Мельпомени Таврії».

Також Херсонський театр є засновником і організатором двох популярних заходів: «Всеукраїнського благодійного фестивалю народної творчості« Купальські зорі »та благодійного фестивалю« Олешківські забави », в яких беруть участь жителі міста та його гості.

За театром розташований Потьомкінський сквер.

Страница в каталоге предприятий: Театр им. Н.Кулиша

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Херсоні

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: