Херсонська фортеця

Опис:

Фортеця була побудована в 1778 - 1787 роках. В даний час залишки валів і воріт фортеці розташовані на території міського парку (парк Херсонська Фортеця). Недалеко від нього знаходиться драматичний театр ім. Куліша зі сквером.

Херсонська фортеця була закладена за проектом головного архітектора Адміралтейства-колегії М. Ветошнікова. В процесі будівництва першочерговий проект підпав під значний коригуванню і змінам інженерами І. Ганнібалом, І. Германом і К. Гакс, і в 1784-1785 роках був остаточно перероблений новим керівником будівельних робіт М. Корсаковим. До завершення будівництва фортеця стала зразком земляного фортифікаційного будівництва. Фортеця мала подовжену звездообразную форму. Навколо неї був викопаний рів і насипано земляний вал, на бастіонах якого було встановлено 220 знарядь, а всередині знаходився комплекс адміністративних і виробничих будівель.

Визначною пам'яткою архітектури став ансамбль Двірцевій площі, розташованої в центрі фортеці. Над його створенням працювали відомі архітектори І. Ситников, Микола Казаков, Клод Буржуа, Антуан ВЕКТА, Карл Гагендорф і ін. Палацова площа була оформлена з півночі - палацом Потьомкіна, зі сходу - будівлею монетного двору, з півдня - арсеналом і з заходу - Єкатерининським собором.

У підвалах фортеці на випадок тривалих облог вирили безліч тунелів і ходів. На території Херсонської фортеці також розташовувалися магазини провіанту, від 7 до 11 кріпаків порохових погребів, комендантську двір, квартири чинів кріпосного відомства, лабораторія патронів, гауптвахта з військовими арештантами, артилерійська майстерня, соборна церква Святої Катерини з дерев'яною дзвіницею, і палац князя Потьомкіна.

Між валами фортеці було розміщено кілька воріт, з яких Московські (Санкт-Петербурзькі) з'єднували фортецю з військовим форштадтом, а Очаківська брама з підйомним мостом вели через рів до купецького міста.

Очаківська і Московські ворота є одними з найстаріших споруд міста, що збереглися до наших днів. Ворота повністю ідентичні один одному, мають арочну конструкцію, складені з добре обробленого інгулецького вапняку, декоровані пілястрами і Аттики. Названо за напрямками доріг, що ведуть з Херсонської фортеці на Очаків і на Москву або Петербург.

На території колишньої Херсонської фортеці також було знайдено скіфське поховання IV-III ст. до н. е.

Незважаючи на погрози, які кілька разів виникали над фортецею, вона не брала участі ні в одному з боїв, а 22 вересня 1835 року наказом Миколи ІІ і зовсім була передана у володіння міста. У цей період починається нова сторінка в житті споруди. Більшість приміщень були викуплені багатими херсонцями для будівництва будинків в центральній частині міста.

За часів радянської влади була розібрана велика частина споруд фортеці. З багатьох будівель фортеці до сих пір збереглися тільки Катерининський собор з надгробком могили Потьомкіна всередині храму, арсенал, пороховий льох (перероблений під сучасний ресторан), а також двоє воріт: Очаківська і Московські. В оригінальному вигляді зберігся ще кріпак колодязь, первісна його глибина сягала 80 м. Через сухий клімат і глибоке залягання грунтових вод. Залишилася також церква і фундамент дзвіниці, разом з пантеоном вони теж перебували на території фортеці. Також є ще залишки рову, який поглибили і зробили озеро Лебедине. Але зараз від озера залишився тільки котлован і тут організовуються різні культурні заходи: кіно, концерти.

У 1953 році на території фортеці було закладено парк ім. Ленінського комсомолу і поступово майже всі фортечні рови були засипані.

Більшу частину колишньої фортеці зараз займають Комсомольський парк, стадіон «Кристал» (для будівництва якого були частково використані залишки земляних валів фортеці), порт-елеватор і Кіноконцертний зал «Ювілейний». Також тут знаходиться Свято-Катерининський (Спаський) собор.

Поруч з парком Херсонської фортеці розташований Готель Бордо. На першому поверсі готелю працює в ресторан, який оформлений в класичному стилі. Також в готелі є два конференц-зали на 60 і 20 осіб, що цілодобово охороняється парковка. Wi-Fi. Організовується трансфер, екскурсії по місту.

Страница в каталоге предприятий: Парк Херсонская крепость

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Херсоні

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: