Ботанічний сад ХДУ

Опис:

Ботанічний сад Херсонського державного університету розташувався неподалік від центрального автовокзалу. Тут ростуть досить рідкісні рослини, такі як червоний дуб, барбарис, і навіть дерево гінгко білоба.

Крім того, на території ботанічного саду розташований Музей мініатюр - пам'яток архітектури країн, представники національних груп яких проживають в Херсоні. Зараз в мініатюрі представлені Парфенон (Греція), Брандебургскіе ворота (Німеччина), Шипка (Болгарія), Стіна Плачу (Ізраїль), Дівоча Вежа (Азербайджан) та інші об'єкти.

Сам сад був заснований в 1934 році. Має площу 12,34 га. Практичні роботи почалися навесні 1935 року. Керувати ними було доручено старшому викладачеві кафедри ботаніки М. С. Кривошею. У 1937 р .. Були проведені посадки захисної смуги навколо майбутнього саду і висаджені дерева на центральній алеї. В кінці центральної алеї почалося створення ботанічного кола, в його центрі планувалося побудувати басейн для вирощування водних рослин, зокрема рослин Нижньодніпровських плавнів. Зліва від центральної алеї були закладені колекційний плодовий сад з місцевих сортів плодових дерев і кущів. Праворуч від центральної алеї зроблені посадки хвойних - сосни і біоти, а далі - т. Зв. «Мічурінський сад». У ньому росли 10 сортів яблунь та інших плодових дерев, які були виведені І. В. Мічуріним.

У поповненні видового складу рослин ботанічного саду брали участь викладачі Бригинець М. П., Ківер Ф. В., Тихомиров Ф. К., Кривченя Е. І., Петренко Г. А., Владимирова В. С., Михайлец Г. Ф . в результаті успішної роботи вже в середині 50-х років в колекції ботанічного саду налічувалося 110 видів дерев і чагарників, в тому числі рідкісні.

У 1972 році ботанічний сад був віднесений до об'єктів природно-заповідного фонду, як парк-пам'ятник садово-паркового мистецтва місцевого значення.

У 70-ті та на 80-ті роки під керівництвом і за участю В. І. Тихонова, Н. В. Москова, М. Ф. Бойко, М. М. Булда, Л. С. Кирилової, Н. Г. Павлової , А. П. Ступак була проведена реконструкція ботанічного саду, відреставрований ділянку «Великий ботанічний коло», висаджена липова алея і створені ділянки природно-географічних зон на основі завезених з Одеського ботанічного саду та інших ботанічних садів, і дендраріїв видів рослин. В. І. Тихоновим був закладений ділянку «Новий дендрарій».

Восени тисяча дев'ятсот вісімдесят дві на місці залишків старого абрикосового саду, М. Ф. Бойко заклав ділянку «Херсонські степи» для відновлення тут степових ценозів з типовими і рідкісними видами рослин, діаспори яких заготовлялись під час польової навчальної практики на території Херсонської області.

У дев'яності роки тривали посадки рослин, які завозилися в основному з відділення Нікітського ботанічного саду. Значно збільшився видовий склад дендрофлори, були досліджені рідкісні види рослин, видовий склад мохоподібних, лишайників і грибів ботанічного саду.

У першому десятилітті XXI століття отримано багато видів рослин відкритого та закритого грунту з різних ботанічних садів, за різними дендрарій і від приватних колекціонерів.

В даний час в ботсаду розбиті красиві алеї: каштанова, липова, дубова. Для зручності наукової роботи та демонстрації результатів в ботсаду передбачені так звані малий і великий ботанічні кола. На території ботанічного саду зосереджено понад 220 видів дерев, 200 видів чагарників, 60 різновидів грибів. На базі саду розгорнута наукова селекційна робота, тут проходять практику студенти-географи, біологи та екологи.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Херсоні

Інші пам'ятки поруч: