Миколаївська церква в Глухові

Опис:

Миколаївська церква розташована в центральній та історичній частині Глухова. Протягом останніх 300 років церква відігравала важливу роль в житті міста: на її площі збирали народне віче, проводили вибори нових ватажків козачого війська, наприклад Івана Скоропадського та Кирила Розумовського обрали саме тут; а всередині храму відбувалося проголошення анафеми державним зрадникам. Останнє, наприклад, сталося з гетьманом Івано Мазепою в 1708 році.

Спочатку храм був виконаний з дерева, проте в 1685 році тут сталася сильна пожежа і церква практично повністю згоріла. Миколаївська церква була відбудована і освячена вже до 1695 році. Протягом всього 18 століття церькоь приймала важливе участь в історичних подіях. За історію свого існування вона пережила кілька реставрацій і перебудов, в епоху Радянського союзу служила складом для зерна, проте в 1960 році Миколаївська церква була визнана пам'яткою архітектури. З того часу, і вже під час здобуття Україною незалежності церква реставрували.

Зараз це діюча святиня вважається одним з найдавніших релігійних споруд. Вона вражає красою своєї архітектури з елементами романтизму. Деякі елементи досить добре збереглися з 1811 року.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Глухові

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: