Церква Різдва Христового

Опис:

Церква Різдва Христового розташована на центральній площі в місті Галич, Івано-Франківської області. Вона є цінною пам'яткою архітектури і однією з найстаріших святинь міста, а також входить в комплекс Національного заповідника "Давній Галич". Її вважали Княжій церквою, до тих пір, поки не відкрили фундаменти Успенського собору. Зараз це діючий храм Української Греко-Католицької церкви.

Коли була побудована Церква Різдва Христового достеменно не відомо. Історики припускають, що вона була зведена в кінці XIII - початку XV століття. Існує версія, що спочатку на цьому місці була стародавня церква XII століття. У 1349 році, під час захоплення Галичини поляками, вона була спалена. В кінці XVIII століття поруч з церквою Різдва Христового францисканцями був побудований монастир Чесного Хреста. У другій половині XVIII століття храм реставрують і він набуває сучасного вигляду.

Архітектура церкви спочатку мала традиційної для того періоду українського храму вид трёхбанной церквою із західним входом; споруда мала хрестоподібний план. Пізніше, під час численних реконструкцій і перебудов в рисах будівлі з'явилися елементи архітектури бароко.

Поруч з церквою встановлено пам'ятник жертвам Талергофського ув'язнення.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Галичі

Інші пам'ятки поруч: