Церква Успіння Богородиці, Крилос

Опис:

Успенський собор стародавнього міста Галич - один з найбільших православних соборів Стародавньої Русі. Розташований він на території сучасного села Крилос, в 6 км від Галича і є частиною заповідника "Давній Галич".

Перші згадки про Храм Успіння Пресвятої Богородиці в Галичі зустрічаються в літописі датованій 1187 роком. У ній говориться про те, що в ній був похований князь Ярослав Осмислюючи. Дослідники вважають, що храм був побудований ним же, в 1150х роках, коли в Галичі була організована самостійна епископия. Також в древніх документах говориться, що в 1208 році в Храмі Успіння Богородиці малолітній князь Данило був посаджений на Галицький стіл володимирськими, галицькими і угорськими боярами. У літописах ще згадується про те, що храму вдалося вціліти під час монголо-татарської навали.

Однак в кінці XIV - початку XV століть конструкції будівлі зазнали значних руйнувань, і вже в той час на місці частини споруди виникла нова каплиця. Незабаром польський король Казимир IV видав указ про заборону ремонтувати і відновлювати старовинні галицькі храми, тоді споруда була практично повністю розібрано і знищено.

Нова церква Успіння Богородиці була зведена поруч з фундаментом від старого храму 1584 році, а під час будівництва були збережені архітектурні риси первісної церкви. Також в будівництві частково використовувалися кам'яні блоки, знищеного храму-попередника. З цієї причини в храмі можна зустріти цікаві барельєфи, наприклад, на одній зі стін є вогнедихаючий грифон, який раніше укашал древній Успенський храм.

Створена вона частково з кам'яних блоків знищеного на той час старого собору. При будівництві Успенської церкви також були відтворені окремі елементи структурної композиції попереднього храму. На стінах можна побачити стародавні рельєфи, найцікавішим з яких є вогнедишний дракон - грифон, що прикрашав раніше старий Успенський храм.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Галичі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: